Gyurcsány videóvallomása: aktivista voltam, konzervatívabb lettem

Vágólapra másolva!
2004-ben hiba volt elvállalni a miniszterelnökséget - mondta Gyurcsány Ferenc egy a héten adott interjúban. A kijelentésről a szombati szárszói találkozón megoszlottak a vélemények. Lendvai Ildikó szerint nem hibázott a DK elnöke, Szekeres Imre csak nagyot nyelt, Botka László viszont már nem foglalkozik ezekkel a mondatokkal. Videón a politikusok véleménye. 
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc ismét megosztotta a balliberális politikai tábort. Lendvai Ildikó szerint nem hibázott a Demokratikus Koalíció elnöke, amikor annak idején elvállata a kormányfői tisztséget. Erről a szárszói találkozón beszéltek a politikusok az Origónak. Kuncze Gábor pedig úgy látja, ha Gyurcsány nem lett volna miniszterelnök, akkor 2006-ban nem nyerhettek volna a szocialisták az országgyűlési választásokon. Szekeres Imre alig hitt a szemének, amikor az erről szóló sorokat olvasta, Botka László pedig nem is foglalkozik a DK elnökének kijelentésével. Gyurcsány Ferenc a napokban azt mondta az Indexnek, hogy hibázott, amikor 2004-ben elvállalta a miniszterelnökséget.

Kevesebb volt a nagyágyú az idei balatonszárszói találkozón. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon sem ment el. Ugyanakkor ott volt Gyurcsány Ferenc, és több régi nagy motoros, úgy mint Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Kovács László és Kuncze Gábor. A Szárszói Találkozót 1993-tól 2003-ig minden évben megszervezte Farkasházy Tivadar humorista a balatonszárszói nyaralójának kertjében. A szocialista kormányok alatt 9 éves szünet következett, hogy tavaly ismét zajos körülmények között elemezzék a politikai helyzetet és próbálják meg egységbe forrasztani a baloldalt.

Sikerült, de ennek is választási vereség lett a vége. Idén ismét összegyűltek elemezni és a jövőt tervezni. Teddy kertjében, ahol hajdanán járt Orbán Viktor, Deutsch Tamás és Kerényi Imre, 2013-hoz hasonlóan már szinte csak a balliberális értelmiség képviseltette magát. A csúfos választási kudarcok után természetesen a baloldal sokadszori megújulásáról és a közelgő önkormányzati választásokról beszéltek. Az origo megkérdezte azonban azt is, mit szólnak ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc megbánta 2004-es, első miniszterelnökségét.