Visszaszólt az RTL Klub a kormánynak

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub a törvényeket betartva hozzájárul a közteherviseléshez, Orbán pedig nem arra kapta a felhatalmazást, hogy elvegye a nézőktől a Barátok köztöt, írta közleményében a csatorna, hozzátéve: perelni is készek a hitelrontó állítások miatt.
Vágólapra másolva!

"Határozottan visszautasítunk minden olyan vádaskodást, amely az RTL munkatársainak a demokráciába, a sajtószabadságba vetett hitét, szakmai és etikai hitelét vagy munkatársaink hazafiasságát kérdőjelezi meg", így kezdődik az RTL Klub közleménye, melyben az elmúlt napok kormányzati állításaira reagálnak.

A csatorna hangsúlyozza, hogy tavaly az RTL Magyarország 8,9 milliárd forintot fizetett be az államkasszába, és minden adót olyan mértékben fizettek, amilyen mértékben azt a hatályos törvények előírják. Emellett visszautasítanak "minden olyan híresztelést, amely azt a hamis sugallatot próbálja elhitetni a közvéleménnyel, hogy társaságunk eddig nem, vagy nem megfelelő mértékben vette ki a részét a közteherviselésből". "Társaságunk megvizsgálja a híresztelésekkel szembeni jogorvoslati lehetőségeket, és jogi lépéseket fontolgat", írják.

A közleményben ezután rátérnek, hogy a műsoraik veszélybe kerülhetnek a reklámadó miatt, pedig "a kormány a választóitól nem arra kapta a felhatalmazást, hogy elvegye tőlük a Barátok köztöt, az X-Faktort, a Házon kívült, a Híradót vagy az RTL Klub más, több millió embernek szórakozást nyújtó műsorait, vagy korlátozza a sajtószabadságot".

A médiaadó valódi célja az RTL ellehetetlenítése, a sajtószabadság durva korlátozása, írja a csatorna, hozzátéve: a törvény értelmében ebben az évben az eddig vártnál kisebb adóteher hárul az RTL Magyarországra, számításaik alapján körülbelül 600 millió forint., de 2015-től már az eredeti számításoknak megfelelő összeget kell befizetniük, ami szerintük ellentmond az arányos közteherviselés elvének.