Tíz év börtönt kapott egy büntetőbíró korrupció miatt

Vágólapra másolva!
Vesztegetésben találták bűnösnek, az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Büntetőbírót ítélt el csütörtökön a Debreceni Törvényszék a 2013 márciusában kezdődött büntetőperben. N. Norbert Barnát, a Csongrád Megyei Bíróság volt tanácselnökét vezető beosztású, hivatalos személy által üzletszerűen, kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette, hivatali visszaélés bűntette és társtettesként hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 10 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték első fokon.

A másodrendű vádlottat, K. József Gábor ügyvédet a bíróság felmentette a társtettesként, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás vádja alól. Az ítélet nem jogerős: az ügyész minkét vádlott esetében súlyosbításért, az elsőrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, illetve az ítélet enyhítéséért fellebbezett.

A vádirat szerint a bíró és az ügyvéd együttműködtek azért, hogy az ügyvéd védenceit illetően kedvező bírósági döntések szülessenek. A bíróság – helyt adva az ügyészi indítványnak – N. Norbert Barnát előzetes letartóztatásba helyezte, a rendőrök megbilincselve vezették el.