Nem küldik az oroszok az atomvonatot

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai helyzet miatt nincs szállítás, de Paksnak talán még korai aggódnia.
Vágólapra másolva!

Nem jár az atomvonat, azaz nem érkeznek vasúti szállítmányok Oroszországból az atomerőműveket működtető üzemanyaggal – írja a Népszabadság. A lap szerint információt osztották meg a képviselőkkel a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülésén. A lap szerint a térség államai – Románia kivételével – Oroszországtól vásárolják a fűtőanyagot atomerőműveikhez.

A nukleáris üzemanyagot szállító vonat egyrészt a fegyveres konfliktus és a bizonytalan hatalmi viszonyok miatt nem közlekedik. A képviselőket viszont arról is tájékoztatták, hogy nincs gond, mert az összes érintett ország (Ukrajnát is beleértve) a megoldásban érdekelt, és már keresik az alternatív útvonalakat.

A paksi erőműnek kétévnyi működésre elegendő fűtőanyagkészlettel kell rendelkeznie. A lap szerint 2011 decemberében keresztülment egy atomvonat Kiskunhalason Baja felé, az erőmű irányába. Vagyis akkor, ha tavaly decemberben is rendben megérkezett a szállítmány, akkor legközelebb 2015 decemberében kellene jönnie a következő atomvonatnak – olvasható a Népszabadságban.