Milliók maradnak a lapátra tett államtitkárok zsebében

Vágólapra másolva!
Elégedettek lehetnek a távozó álamtitkárok és miniszter azzal, hogy enyhítettek a végkielégítés különadójának mértékén. Így akár másfélmillió forinttal is magasabb összeget kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Huszonegy politikai vezetőt tettek lapátra a hó eleji kormányváltás során – írja a Blikk. A lap szerint túlnyomó többségük kap bánatpénzt, és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tavaly decemberi előterjesztésének köszönhetően sok százezer forinttal több marad a zsebükben. Az előterjesztés értelmében ugyanis 98 százalékról 75 százalékra mérsékelték a végkielégítéseket terhelő különadót.

A lap szerint ezzel egy távozó miniszternek több mint másfél millió, egy államtitkárnak egymillió forintot jelentett pluszban ez a lépés.

A Blikk össze is számolta, hogy összesen 15 millió forinttal több maradt a távozók zsebében, akik amúgy összesen 57 millió forintot kapnak. Ez fejenként néhány milliót jelent. A lap szerint Martonyi János távozó külügyminiszter 3,7 millió forintot kap, a távozó államtitkárok – Hoffmann Rózsa oktatási, Németh Zsolt külügyi, Völner Pál közlekedési, Szócska Miklós egészségügyi, Cséfalvay Zoltán gazdasági, Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár – pedig fejenként 3 millióval vigasztalódhatnak.

Egy államtitkár azonban nem kapott pénzt: a tavaly novemberben a gazdasági minisztériumban államtitkárrá lett Komoróczki István – olvasható a Blikkben.