Vágólapra másolva!
Újabb két, a Norvég Civil Támogatási Alapból részesülő civilszervezetnél jelentkezett be ellenőrzésre a Kehi. A TASZ és a K-Monitor is a Facebookon írt a hatóság bejelentkezéséről. Vitatják a vizsgálat jogalapját, de együttműködnek.
Vágólapra másolva!

„Úgy tűnik, hogy bejelentkezett a KEHI. Willkommen!” – ezzel az üzenettel fogadta délben Facebook-oldalának látogatóit a K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda. A korrupció ellen küzdő szervezet rajta volt azon a listán, amelyen a kormány az ellenzékinek minősített szervezeteket gyűjtötte össze, és akik miatt megtámadták a Norvég Civil Támogatási Alapot.

Nem ők az egyetlenek, akiknél csütörtökön ellenőrzésre jelentkezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ugyancsak a Facebookon közölte: „Abban a kétes értékű megtiszteltetésben volt részünk, hogy levelet kaptunk a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, a kormány 'vasöklétől'. A Norvég Civil Támogatási Alapból kapott pályázatok teljes elszámolását kérik tőlünk.” A TASZ ugyan a Kehi rendelkezésre bocsátja a kért dokumentumokat, de jelezték, hogy „nem ismerjük el ennek az ellenőrzésnek a jogszerűségét. Csak azért működünk együtt a Hivatallal, hogy ne függeszthessék fel az adószámunkat. Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy milyen jogi lépéseket tehetünk az ellenőrzés jogszerűtlensége miatt. Szomorú, hogy itt tartunk.”

A kormány májusban rendelt el Kehi-vizsgálatot a Norvég Civil Alap támogatásából részesülő civilszervezeteknél, miután azzal gyanúsították meg a pénzeket elosztó szervezetet, hogy a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civilszervezeteket támogattak. A programban részt vevő, illetve a programot lebonyolító civilek ezt határozottan visszautasították. Az ellenőrzés és a vita diplomáciai feszültséget okozott Norvégia és Magyarország között, az ügyet jogi útra is vitték. Az erről szóló cikkeinket itt olvashatják.