A fővárosi fiatalokra számíthatnak a házasságra vágyó melegek

Vágólapra másolva!
Felmérték, mennyire elfogadók a budapestiek a melegházasság és a könnyűdrogok kérdésében. A többség mindkét ügyben elutasító, de a fiatalok egyre inkább elfogadók. A válaszokat pártpreferenciák szerint is értékelte a Republikon Intézet.
Vágólapra másolva!

A 18–29 évesek, a magukat liberálisnak tartók, a bal-jobb skálán középen állók, valamint a DK és az LMP szavazói körében a legmagasabb az egyneműek házasságának a támogatottsága. A fővárosi többség ugyanakkor összességében elutasító a melegházassággal szemben – derül ki a Republikon Intézet budapesti felméréséből.

A felmérés során nemcsak a melegházasságra, de a könnyűdrogok dekriminalizációjára, illetve a válaszadók pártpreferenciájára, életkorára kérdeztek rá. Az eredmény szerint minden harmadik budapesti áll a melegházasság, minden negyedik pedig a könnyűdrogok dekriminalizációja mellett. A többség tehát elutasító.

A fiatalok adták ugyanis a leginkább elfogadó, liberális-progresszív válaszokat. A 18–29 évesek 35 százaléka kiállt a könnyűdrogok fogyasztásának büntetlensége, míg 46 százalékuk a melegházasság mellett. Igazán nagy ellenállást csak a 60 év felettiek mutat a kérdésekkel szemben.

Az LMP szavazói bő 40 százalékkal az átlagot meghaladó mértékben támogatják a két kérdést, a Demokratikus Koalíció szavazói körében pedig abszolút többségben (53 százalék) vannak az egyneműek házasságát támogatók. A könnyűdrogok esetén viszont a DK-s szavazók az MSZP, a Fidesz vagy épp a Jobbik táborához hasonlóan elutasítók. Az Együtt–PM szavazóinál 10-ből négyen nem büntetnék a könnyűdrogok használatát, a melegházasságot viszont kevesebben támogatják.

A Fidesz és a Jobbik szavazóinak 64–71 százaléka ellenzi a meleg és leszbikus párok házasságát.