Szélesebbre nyílhat a türkmén piac a magyar cégek előtt

Vágólapra másolva!
Gazdasági együttműködési megállapodást kötött a két állam.
Vágólapra másolva!

Megszületett a Magyarország és Türkmenisztán közötti gazdasági együttműködési megállapodás. A dokumentumot szerdán írta alá Budapesten Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, illetve Annamuhammet Gochiev türkmén miniszterelnök-helyettes.

A megállapodás értelmében létrejön a - kereskedelmi forgalom növeléséhez szükséges döntések előkészítésével és végrehajtásával foglalkozó - gazdasági vegyes bizottság, amely az ősszel tartja első ülését.

Türkmenisztán Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere a közép-ázsiai régióban. Tavaly a magyar export, jelentős növekedést követően, meghaladta a 110 millió dollárt.

A két ország között különös lehetőséget biztosít a gyógyszeripari együttműködés, miután a Richter Gedeon gyógyszergyár termékei piacvezetők Türkmenisztánban. Más magyar vállalatok több élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházást is végrehajtottak.

Szijjártó Péter irodája arról is tájékoztatott, hogy a türkmén gáz európai importja hozzájárulhat a források diverzifikációjához. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottság megkezdte, így magyar cégek számára részvételi lehetőség nyílhat a szükséges műszaki fejlesztések során.