Áder János fogadta a türkmén elnököt

Áder János, Gurbanguly Berdimukhammedow, türkmén elnök, türkmén államfő, türkmén államfő látogatása, köztársasági elnök
Budapest, 2014. június 18. Áder János köztársasági elnök (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén államfőt a Sándor-palota előtt 2014. június 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Jó együttműködési lehetőségeket remél a magyar vállalatoknak.
Vágólapra másolva!

Bár a Magyarország és Türkmenisztán közötti kereskedelmi forgalom viszonylag szerény, a közép-ázsiai ország olyan gazdasági modernizációs programba kezdett, amely jó együttműködési lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak – ezt mondta Áder János köztársasági elnök a türkmén elnökkel folytatott megbeszélése után.

Gurbanguly Berdimukhammedow, türkmén elnök szerdától kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon Áder János meghívására. Gurbanguly Berdimukhammedowot Áder János szerda délelőtt fogadta a Sándor palota előtt katonai tiszteletadással, majd tárgyaltak egymással a palotában. Áder a megbeszélés után azt is mondta, reméli, gyarapodnak majd a két ország közötti gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatok.

Stabilitás és biztonság

Gurbanguly Berdimukhammedow pedig arról beszélt, politikai szempontból a két ország álláspontja sok tekintetben egyezik, ugyanis mindketten fontosnak tartják a stabilitást és a biztonságot, továbbá szükség van a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére.

Berdimukhammedow délután Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével is találkozik a Parlamentben, majd csütörtök délelőtt a Hősök terén koszorúz.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország 1991 decemberében ismerte el az egykori szovjet tagköztársaság Türkmenisztánt szuverén és független államként. A két ország között 1992 májusában létesültek diplomáciai kapcsolatok. A Magyar Köztársaság 2002-ig moszkvai nagykövetét akkreditálta a közép-ázsiai országba, azóta a teheráni magyar nagykövet látja el a diplomáciai képviseletet. Türkmenisztánnak jelenleg nincs Magyarországra akkreditált nagykövete.

Schmitt Pál korábbi államfő 2011 novemberében járt Türkmenisztánban.

Berdimukhammedow második elnöki ciklusát tölti a közép-ázsiai gázkitermelő ország élén. Legutóbb 2012-ben választották meg, akkor a szavazatok 97 százalékát kapta, pedig számos kihívója volt. Ezek azonban mind saját pártjának tagjai voltak, akik Berdimukhammedow támogatására szólították fel szavazóikat.

A választások tisztaságára számos országban megfigyelőivel ügyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a 2012-es türkmén választások előtt visszautasította, hogy megfigyelőket küldjön. Azt mondták semmi értelme, mivel alig érvényesülnek a szabadságjogok, és a szabad politikai verseny is ismeretlen fogalom az országban.