A francia Riviéra volt Lázár kedvenc úti célja

parlament, plenáris ülés, országgyűlés, lázár jános
Vágólapra másolva!
Polgármesterként háromszor utazott kíséretével Cannes mellé.
Vágólapra másolva!

A francia Cote d'Azur volt Lázár János legkedveltebb úti célja hódmezővásárhelyi polgármesterként – írja a Blikk. A lap közérdekű adatigényléssel kikérte a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivataltól Lázár 2006 és 2012 közötti polgármesteri útjait.

Lázár háromszor is elutazott kíséretével a tengerparti Vallauris Golfe-Juanba, amely Cannes tőszomszédságában található a Földközi-tenger partján. A lap szerint a politikus valamennyi alkalommal strandszezonban látogatott el a régi testvérvárosukba: kétszer június-júliusban, egyszer augusztusban.

Valamennyi alkalommal nyolc-nyolc napot töltöttek ott, bár a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint négy napot az utazás tett ki.

Lázárék személygépkocsival utaztak Vallaurisba, amely Hódmezővásárhelytől 1500 kilométernyire fekszik. A polgármesteri autó benzin- és autópályamatrica-költsége 186 ezer, 195 ezer illetve 212 ezer forintot tett ki a hivatal tájékoztatása szerint.

A szállásköltségeket a meghívó fél fizette. Volt, amikor Lázár János csak hétfős kísérettel ment Vallaurisba (három helyi képviselő, két tolmács és két sofőr), de volt, amikor 93 fős küldöttséget vezetett, mert politikusokon, intézményvezetőkön kívül néptáncegyüttes, képzőművészek, népi mesteremberek is tagjai voltak a keretnek.

Lázár hat év alatt összesen hétszer járt külföldön hivatalos kiküldetés révén: a franciaországi utakon kívül kétszer utazott el a holland testvérvárosba, Haarlemmermeerbe, egyszer-egyszer pedig a németországi Ulmba és a burgenlandi Bruckneudorfba.

Lázár benzinköltsége a külföldi utak során 1,1 millió forintot tett ki összesen, a város további 2315 eurós (mintegy 700 ezer forint) napidíjat biztosított.

Az Origo korábban arról írt, hogy Lázár már államtitkárként közel 2 millió forintért utazott Angliába, Svájcba és Olaszországba.