A bíróság szerint diszkriminált az érpataki polgármester

Vágólapra másolva!
Amikor a TASZ munkatársát kivezette egy nyilvános rendezvényről.
Vágólapra másolva!

A Nyíregyházi Törvényszék keddi elsőfokú ítélete szerint Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere a községe polgárát, Szőllősi Gábort politikai véleménye miatt diszkriminálta – olvasható a TASZ közleményében.

A polgármester tavaly februárban rendőrökkel vezettette ki a férfit az önkormányzat rendezvényről. A rendezvényt a polgármester az önkormányzat nevében eljárva szervezte meg. Ide ellátogatott Szőllősi Gábor, aki egyben a TASZ munkatársa, valamint Tódor János újságíró. Amikor a polgármester meglátta őket, liberális nézeteik miatt nemkívánatos személyeknek nevezte őket, majd rendőrt hívott.

A rendőrség kivezette Szőllősit és Tódort, miközben rendzavarásra semmilyen jel nem utalt. Az intézkedés miatt Szőllősi a Független Rendészeti Panasztestület vizsgálatát kezdeményezte, a testület meg is állapította, hogy a polgármester hívására érkező rendőrök fellépése jogszerűtlen volt, intézkedésük súlyosan sértette a panaszos alapjogait.

A TASZ hátrányos megkülönböztetés miatt beperelte az érpataki polgármestert és önkormányzatot. A Nyíregyházi Törvényszék nagy részben helyt adott a keresetnek azzal, hogy a polgármester által elkövetett személyiségi jogsértésért jogilag az önkormányzat felel.