Pénzemberre bízza Kósa Lajos Debrecent

Kósa Lajos Papp László Debrecen alpolgármester
Kósa Lajos polgármester (b), Kiss András személyi titkár (b2, takarásban), Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára (b3), Nemes Csaba politikai tanácsadó és Papp László alpolgármester megbeszélést folytat a debreceni városházán. Szászfalvi László egyházi fejlesztésekről és pályázati lehetőségekről tárgyal két napon át Debrecenben.
Vágólapra másolva!
Papp László stratégiai fejlesztésekért felelős alpolgármestert javasolta csütörtök este a debreceni Fidesz polgármesterjelöltnek az őszi választásokra, közölte a Dehir. A Kósa Lajost váltó politikus a Nagyerdei Stadion beruházásának menedzselésével szerzett ismertséget a városban.
Vágólapra másolva!

A Fidesz debreceni szervezete csütörtökön arról döntött, hogy Papp László legyen a párt polgármesterjelöltje az őszi önkormányzati választásokon – írta a Dehir.hu. A Hajdú-Bihar megyei lap szerint az elnökség csak az ő nevét terjesztette elő, és más sem javasolt rajta kívül senkit, így meg is szavazták Pappot. A végső döntést a Fidesz országos választmánya mondja ki.

Komoly vita vélhetően azért nem volt, mert a folyamat feltehetően ugyanolyan volt, mint az országgyűlési választások előtt a kormánypárt képviselőjelöltjeinek kiválasztása. Akkor papíron ugyan a helyi szervezet döntött a jelöltekről, ez azonban információink szerint rendszerint formalitás volt, a pártvezetés felülről közölte a helyiekkel: kik azok az emberek, akiket képviselőjelöltnek szeretnének látni.

Ezt a kiválasztási döntéshozási mechanizmust erősítette Kósa Lajos debreceni polgármesternek, a Fidesz ügyvezető alelnökének márciusi nyilatkozata is. „A Fideszben az a rendszer, hogy a választókerületi elnöknek - aki általában egyúttal az egyéni képviselőjelölt is - döntő befolyása van arra, kik csinálják az önkormányzati politikát” – fogalmazott a Hír24-nek. Majd kérdésre válaszolva megerősítette, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ő bök rá arra a jelöltre, aki a következő polgármester lesz.

Kósa Lajos és Papp László Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Dehir összefoglalója szerint Papp László az ülés után a Debrecen Televíziónak azt mondta, hogy az elsődleges célja a város gazdaságának fejlesztése, a munkahelyteremtő beruházások ösztönzése, segítése lesz. Hozzátette, azt szeretné, ha Debrecen minden polgára úgy érezné, törődnek vele, bárhol is él a városban, írja a cikk.

Kósa Lajos úgy fogalmazott, Papp László nagyon jó polgármestere lesz Debrecennek, hiszen a gazdaságfejlesztési területen már bizonyított az elmúlt három és fél évben. Kósa azt mondta, abban bízik, hogy „újabb 16 jó év áll a város előtt, vagy még több is” Papp László irányításával.

A Debrecent 16 éve irányító Kósa tavaly ősszel jelentette be, hogy a jövőben országgyűlési képviselőként szeretne dolgozni. A Fidesz ügyvezető alelnöke azért volt kénytelen választani, mert az összeférhetetlenségi szabályok miatt a polgármesterek az idei évtől már nem lehetnek parlamenti képviselők. A Fidesz több erős embere - Kósa mellett például Rogán Antal frakcióvezető - a képviselőséget választotta. Esetükben érdekes, hogy a korábbi hátország irányítása kinek a kezébe kerül.

Debrecen - ahol az elmúlt másfél évtizedben hagyományosan erős a jobboldal – különösen fontos a Fidesz számára. Az országgyűlési választások előtt a Fidesz itt tartotta kampányzáró rendezvényét, amelyen Orbán Viktor is felszólalt. A város neve akkor is felmerült, amikor az első kormányülés után, múlt szombaton bejelentették, hogy több minisztérium a fővárosból vidékre költözhet a jelenlegi ciklusban. A Hajdú-Bihar megyei városba a Földművelésügyi Minisztérium települhet át.

Papp László neve mellett az elmúlt hónapokban több lehetséges utód neve is felmerült. Köztük Rácz Róberté, aki a kormányhivatal vezeti. Bár kettejük között alig öt év a korkülönbség, a helyi kormánypárti képviselők az Origónak korábban a 46 éves Ráczot "régi motorosnak", tapasztaltabbnak írták le, a 42 éves Papp jellemzésénél pedig mindenki azt említette először, hogy fiatal, dinamikus. "Rácz Robi a kiszámíthatóság, Papp Laci pedig a jövő" - mondta az egyik képviselő.

A civilben ügyvéd Pappot 1998-ban választották meg első alkalommal önkormányzati képviselőnek, 2002-től a Fidesz debreceni frakcióvezetője lett, posztjából adódóan meglehetősen sokat szerepelt, főleg a szocialistákkal vívott politikai csatákban szólalt meg. Például a villamostender vagy a reptér hasznosítása körüli vitákban ő képviselte a Fidesz álláspontját. A 2010-es önkormányzati választások után a város egyik alpolgármestere lett.

Az önkormányzat részéről ő volt a felelőse a Nagyerdei Stadion rekonstrukciós munkálatainak is. Az elmúlt években gyakran szerepelt, ha átadtak valamit, mindig ott volt Kósa mellett, és sokszor helyettesítette is a polgármestert. Legutóbb például a gyermekrehabilitációs központ 300 millió forintos uniós forrásból végrehajtott felújításáról tartott sajtótájékoztatót a városban, de ő jelentette be azt is, hogy az önkormányzat egymillió forint többlettámogatást ad a menekültek befogadóállomásának környékén járőröző polgárőrszervezetnek

Helyi fideszesek az Origónak fiatal, jó kiállású, lendületes politikusnak festették le. „Fiatal, szimpatikus a választóknak, ha a Fidesz nyerni akar, logikusnak tűnik, hogy őt indítsák" - mondta korábban egy helyi ellenzéki önkormányzati képviselő.