Az elvek mindenek előtt – interjú Szél Bernadettel

Szél Bernadett
Vágólapra másolva!
Önállóan indulnak az önkormányzati választáson, amit semmilyen egyedi eset nem írhat felül – mondta az Origónak Szél Bernadett, az LMP társelnöke, aki szerint az áprilisi választás bebizonyította, hogy az országnak szüksége van egy megalkuvást nem tűrő zöld pártra.
Vágólapra másolva!

Önállóan indul az LMP az önkormányzati választásokon, vagy belemennének valamiféle együttműködésbe?

Önállóan készülünk, és önállóan indulunk az önkormányzati választásokon. Erről most már van egy kongresszusi döntésünk is, ami kimondja, hogy Budapesten és a megyei jogú városokban nem állunk össze semmilyen parlamenti erővel, párttal, erőközponttal. Ez egyébként logikusan következik az elmúlt időszak LMP-s politizálásából is, másrészt ez az a színtér, ahol az országos politikának a hatásai a leginkább érvényesülnek. Kisebb településeken sokkal inkább a jelölt alkalmassága a döntő. A helyi érdekeket képviselő civilekkel és egyesületekkel viszont jó viszonyra törekszünk. Ezek az emberek, ezek a szervezetek sokat tudnak arról, hogy hogyan lehetne Magyarországot felvirágoztatni, újraépíteni. Az önkormányzati választásoknál pedig lehetőség van arra, hogy ezek a szervezetek belekerüljenek a képviselőtestületbe, és ezáltal a civil erejüket politikai erővé is tudják formálni. Úgyhogy számunkra kézenfekvő lehetőség, hogy ezekkel az emberekkel, ezekkel a szervezetekkel kooperáljunk.

Többek között a HVG is írt arról, hogy több nagyvárosban is megfigyelhető: az LMP-s helyi jelölt hajlana valamilyen együttműködésre a baloldali ellenzékkel. Az országos vezetés mit szól ehhez?

Nézze, nekünk van egy kongresszusi döntésünk, a kongresszus a legfontosabb szervünk, ami ott eldöntetik, ahhoz tartja magát mindenki az egész országban. Ha vannak is egyes megkeresések, a kongresszus az, ami mindent felülír. A kongresszusi döntés pedig megfellebbezhetetlen.

Fotó: Origo

Az Együtt-PM is sok helyen önálló indulást tervez, nem ragaszkodnak mindenáron a baloldali összefogáshoz. Nem félnek attól, hogy az Együtt az LMP szavazóira vadászik majd?

Én sok különbséget látok a két szervezet törekvései, céljai, működése és filozófiája között, és azt gondolom, hogy a mi szavazóink különbséget tudnak tenni a két szervezet között.

Bajnai Gordon visszavonulásával talán elmosódnak ezek a különbségek.

Mi Magyarország zöld pártja vagyunk, mi vagyunk az az erő, amely nem eshet abba a csapdába, hogy a kétharmadot azzal próbálja megszüntetni, akik azt létrehozták. A választói akarat teljesen biztos volt április 6-án. Az Összefogás pártjait nem jutalmazta, és ebből lehet tanulni. De az LMP az a párt, amely mindig is tisztában volt azzal, hogy az elvek mindenek előtt valók, és minden más csak ezt követi.

A parlament elfogadta az önkormányzati választási rendszer módosítását. Mit szólnak a változáshoz?

Problémásnak látjuk, hogy a választások előtt nyúltak hozzá a törvényhez, ráadásul rosszul. Az utolsó pillanatban próbálják ide-oda korrigálgatni, de láthatóan maga a rendszer rossz, amit próbálnak kiépíteni. Sokan fogják ennek a levét meginni: egyrészt a főváros, másrészt a választók, mindenki, aki Budapesten él. A kerületekre való szétesettséget ez a rendszer tartósítani fogja, a két szint benne marad a rendszerben, sőt erősödni is fog. Ezzel az a probléma, hogy a legtöbb fővárosi állampolgár nem egy kerületi identitásban éli az életét, hanem egyik kerületből megy a másikba dolgozni, a gyermekéért, tehát mozog a főváros különböző kerületei között. És szüksége lenne például egy fonódó villamosra, jobb közlekedésre. Ezek a törekvések eddig pont a kerületi viszályok miatt futottak zátonyra. A jövőben ezzel az új rendszerrel még kevesebb esély lesz arra, hogy fővárosi szinten legyen élhetőbb az emberek élete. Ráadásul alapvető demokráciai problémákat vet fel, hogy nem közvetlenül tudjuk választani azokat az embereket, akiket beküldünk a közgyűlésbe.

Fotó: Origo

Milyen kampányra készülnek az önkormányzati választáson? Az LMP az országgyűlési kampányára több mint 700 millió forintot fordított, ennél csak a Fidesz költött többet. Most is hasonlóra készülnek?

A kettő között kell éles különbséget tennünk. Az országgyűlési választásokon egy címkézett pénz volt, állami támogatás, amit csak arra lehetett felhasználni, hogy az országgyűlési kampány a lehető legjobban menjen, mi ezt meg is tettük. Semmilyen más pénzt nem használtunk, nekünk nincsenek külföldi bankszámláink, nincsenek külföldi támogatóink. Az LMP az a párt, amely teljesen transzparens a pénzeknek a felhasználásával és elszámolásával. Én helyénvalónak tartom, hogy ezt a pénzt úgy és arra használtuk fel, amire adták: kampánycélokra.

A több mint 700 milliós ráfordítás után hogyan értékeli az 5 százalékos eredményt?

Az adott politikai viszonyok között komoly politikai teljesítményt nyújtottunk. Nincs még egy olyan párt ebben az országban, amely egy olyan helyzetből fölállt volna, mint mi, csaknem egy évvel a választások előtt. A kampány előtt is elég alacsony számokon mértek minket a közvélemény-kutatók, és azt, hogy jó kampányunk volt, mi sem igazolja jobban, mint hogy bent vagyunk a parlamentben, vagyis újra döntő befolyásunk lehet a dolgok alakulására. Persze ez nemcsak a kampány eredménye, hanem az azt megelőző éveké is.

Megszerezték a szükséges támogatást, így biztosan lesz parlamenti vitanap a paksi bővítésről. Mikorra várható mindez, és mit remélnek még tőle?

A vártnál rövidebb idő, egy hét alatt össze tudtuk gyűjteni az álírásokat, ez talán annak is köszönhető, hogy most már a parlamenti formációk hozzászoktak ahhoz, hogy különböző ügyekkel, mint például a NAV vizsgálóbizottság vagy éppen a paksi vitanap, felkeressük, és együttműködésre kérjük őket. Parlamenti vitanapot tartani azonban csak rendes ülésszakban lehet. A rendes ülésszak most a törvény szerint június 15-én véget ér, utána rendkívüli ülésszak következik. Erre a vitanapra várhatóan csak ősszel kerül majd sor. Ez azonban nem probléma. A paksi bővítés ügye folyamatosan napirenden lesz a következő években. Ciklusok óta adós az éppen hatalmon lévő kormány azzal, hogy alaposan megvitassa ezt a kérdést. Azt a kérdést, hogy ha Magyarország a nukleáris bővítésnek az útját választja, akkor miről mondd le a másik oldalon. Nagy Sándor, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója pont most nyilatkozta, hogy alapvetően elavult a hazai atomenergetikai szakembergárda, de a témával potenciálisan foglalkozó cégek sincsenek felkészülve a bővítésre. Magyarország számára most lenne egy kínálkozó lehetőség, hogy egy másik úton induljon el. Konkrétan azon az úton, amit tőlünk nyugatabbra több ország választott. A megújuló energiaforrások csatasorba állításával munkahelyeket teremteni, biztonságosabb energiahordozókra építeni az energiafelhasználást, és sok esetben abban lehetne reménykedni, hogy akkor az energia ára is olcsóbb lenne. Ezeket a kérdéseket meg kell beszélni.

Fotó: Origo

A parlament már elfogadta a paksi bővítésről szóló szerződést, és a vitanapig várhatóan a hitelszerződés is az Országgyűlés elé kerül. Akkor mit tud tenni még egy vitanap?

Én abban is reménykedek ennek kapcsán, hogy új lendületet fog kapni azoknak az eltitkolt hatástanulmányoknak vagy nem létező hatástanulmányoknak az ügye, amelyeket hónapok óta próbálok megszerezni, és amelyekből például kiderülhetne az is, hogy egész pontosan mire alapozzák azt a feltételezést a Fidesz oldaláról, hogy itt 13 százalékos áramárcsökkenés lenne az új blokkoknak a felépítésével. El szeretnénk mondani azt, hogy a Fidesz azáltal, hogy belehajszolja Magyarországot ebbe a nukleáris kapacitásbővítésbe, milyen kényszerpályára tesz minket, és miről mondunk le. Mértékadó szakmai műhelyek mutattak be munkákat azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne az új blokkok építését megkerülni, sőt a meglevőkből is fokozatosan kivonulni. A Jobbik teljesen világosan és láthatóan oroszbarát politikát folytat, Orbán Viktor és társasága meg fogta magát, és - sokféle tekintetben - összebútorozott Putyinnal, egész egyszerűen tévútra viszik az országot, energiapolitikai tekintetben is. A paksi hitelszerződés nemcsak a mi életünket fogja befolyásolni, de a gyerekeinkét is, az unokáinkét is. És azért úgy keresztülverni egy ilyet a magyar parlamenten, hogy még arról sem esett szó érdemben, hogy egyáltalán ez az ország akar-e a nukleáris energiával együtt élni, vagy sem, az azért nagyon nagy hazardírozás, nagyon nagy felelőtlenség.