Több ezren tüntettek a Kossuth téren Lázár János ellen

tüntetés, szabad sajtó, origo, ki az a lázár jános?, kettős mérce
Vágólapra másolva!
Többezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, hogy az Origo volt főszerkesztője mellett és a reklámadó ellen tüntessenek. "Nem kell Orbán, nem kell Lázár" – skandálták, majd az egyik szervező a színpadon lemondott egy T-Mobile-előfizetést.
Vágólapra másolva!

Közel háromezer ember gyűlt össze a Kossuth téren a Kettős Mérce blog által szervezett tüntetésen, amelyet „a reklámadó ellen, az Origo újságírói és a megtámadott civilszervezetek melletti szolidaritásból” hirdettek meg. A szervezők a Facebookon az Origo múlt héten távozó főszerkesztője és „a megtámadott civil szervezetek” elleni kiállásra szólítottak fel, a tüntetésnek pedig a „Ki az a Lázár János?” címet adták.

A délután hatórás kezdésre összegyűltek a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán felállított színpad előtt gyülekeztek, először csak pár százan, a tömeg azonban később többezresre duzzadt. A tömegben több LMP-s politikust is lehetett látni, köztük Vágó Gábort és Csiba Katalint.

Gyülekező a Kossuth téren – Kattintson még több képért! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A színpadon a beszédek negyed hét körül kezdődtek, az egyik szervező a Magyar Telekom ügyfélszolgálatát tárcsázta, majd közölte a diszpécserrel, hogy nem ért egyet az üzletpolitikájukkal, ezért le fogja mondani az előfizetését. Szabad ország, szabad média – skandálta a tömeg. A program szerint a tüntetők a Kossuth térről a Lánchídon keresztül a Magyar Telekom Krisztina körúti székháza elé vonultak.

Tüntetés – Kattintson még több képért! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A Lánchíd felé tartva a tömeg három háztömböt is átért, és 14 rendőrautó követte. "Nem kell Orbán, nem kell Lázár, magyar népnek nem kell császár" – kiabálták. A székházhoz érve azonban a tömeg jócskán apadt, és már csak pár százan értek oda, este nyolc óra körül pedig befejeződött a tüntetés.

A tüntetők a Lánchídon át mennek a Magyar Telekom épületéhez – Kattintson még több képért! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Az Origo leváltott főszerkesztője mellett a múlt héten pénteken is szerveződött egy többezres szimpátiatüntetés, erről bővebben itt olvashat. Az újonnan bevezetendő reklámadóról szóló törvényjavaslatot két hete terjesztette be a kormánypárti L. Simon László, az adó bevezetése ellen több újság, illetve televízió is tiltakozik.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.