Norvégia nagyon aggódik a magyarországi helyzet miatt

Vágólapra másolva!
Az európai ügyekért felelős miniszter a civil társadalom ellen tett intézkedéseket és a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt adott ki közleményt.
Vágólapra másolva!

"Mélységes aggodalmamat fejezem ki a magyar hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt. Az EGT és Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését. A magyar hatóságok szerződésszegő magatartása az ezen értékekkel való szakítást is jelzi" - ez a nyilatkozat olvasható Norvégia magyarországi hivatalos honlapján. A nyilatkozatot Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős miniszter adta.

A norvég kormány két napja berendelte az oslói magyar nagykövetet a norvég külügyminisztériumba, csütörtökön pedig a norvég nagykövet tett látogatást a budapesti külügyminisztériumban.

Az EGT és Norvég Alap 2014. május 8-án felfüggesztette a magyarországi kifizetéseket. Ennek oka, hogy a magyar kormány megszegte az alapok lebonyolítására és monitorozására vonatkozó, az egyezményekben lefektetett kötelezettségeit. 2014. június 12-ére egy hivatalos egyeztetésre kerül sor, ahol köztisztviselői szinten tárgyalunk a magyar kormánnyal. "A magyar kormány egyoldalúan megszegte az EGT és Norvég Alap kezelésére és lebonyolítására vonatkozó egyezményt. A magyar kormány eljárása sajnálatos, és ezt közöltük a magyar hatóságokkal" - nyilatkozta Helgesen miniszter.