Orbán Viktor csatába küldte Lázár Jánost

kormányalakítás, parlament, fidesz, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Az előző négy év a nagy gondolatok időszaka volt, a következő négy év viszont a nagy tetteké lesz, mondta Orbán Viktor az új kormány megalakulása után. Minisztereitől azt várja el, hogy az emberekre támaszkodva, ne az elitért, hanem a kisemberekért dolgozzanak, és javítsanak az országban uralkodó erkölcsi állapoton is. Ebben a harcban Lázár János vezeti majd őket. A nagy gondolatok után itt a nagy tettek időszaka.
Vágólapra másolva!

Pénteken a parlamentben esküt tett az új Orbán-kormány. A minisztereket délelőtt a Sándor-palotában, szűk körben nevezete ki Áder János, aki aztán az ünnepélyes eskütételre is elkísérte őket, de meghívták elődjét, Schmitt Pált is.

A miniszterek esküje előtt Orbán Viktor közel fél órán át beszélt arról, hogy mit vár az új kormánytól. Már harmadszor alakít kormányt, és a többit is közelről figyelte, így aztán van annyi tapasztalata, hogy tudja, hogyan kell ezt csinálni, mondta. A kiindulópontja az volt, hogy erős, egységes nemzetet kell vezetni, az országnak pedig tartania kell a “markáns és határozott” irányt.

Forrás: Origo

A most megalakuló kormány néppárti kormányzást fog folytatni, ami Orbán szerint “több, mint a demokrácia szabályainak betartása”. Megismételte azt a jelmondatot, amit korábbi beszédeiben is sokszor idézett már: “a népből, a néppel, a népért”. Orbán határozottan elutasította az elitizmust, azt mondta, szükség van ugyan kiemelkedő koponyákra, bátor és újító gondolatokra, de a kiemelkedő képesség és a magas iskola önmagában nem ad elég jogalapot a kormányzati munkában való részvételre.

Hogy mi kell még hozzá, azt nem fejtette ki, de valamivel később arról is beszélt, hogy gyenge az a kormány, amelyik tétlenül nézi, hogy a gyengék rosszul járnak, az ügyeskedők, farizeusok pedig boldogulnak. Alázatra, szolgálatra szólította fel minisztereit, és arra, hogy vállaljanak szerepet az országban uralkodó erkölcsi állapotok javításában. Olyan ország kell, ahol nem engedik, hogy a kisszerűség, a középszerűség visszahúzza a tiszteletet, megbecsülést - mondta.

A miniszterelnök szerint a következő négy évben nagyon gyors változások lesznek a világban, ez pedig valakit félelemmel, van akit reménnyel tölt el. Magyarország azok közé tartozik, akik reménykednek, és nem félnek az ismeretlentől.

Az előző négy évet a nagy és bátor gondolatok időszakának írta le, ezzel szemben a most következő négy év “már nem a gondolatok, hanem a nagy tettek időszaka lesz. Bátor, nagy ívű tettekre lesz szükség” - mondta, éppen ezért az embert próbáló feladatokhoz komoly teherbírású, nagy szakítószilárdságú emberek kellenek a kormányba.

Forrás: Origo

Orbán ezek után egy-két mondatban elmondta, mire kérte fel minisztereit. Varga Mihályt például arra, hogy folytassa a munkát, és valósítsa meg a teljes foglalkoztatottságot az országban.
Navracsics Tibor a külügyi tárcát kapja meg, Orbán tőle olyan vonalvezetést vár, ami minden külhatalmat érdekeltté tesz a magyarok sikerében. “Mindenki abban legyen érdekelt, hogy Magyarország súlya, befolyása növekedjen. Ez bravúrt követel, ezért kértem fel éppen Navracsics Tibort rá” - mondta.

Trócsányi László, aki eddig Magyarország párizsi nagykövete volt, az igazságügyi tárcát kapja. Az lesz a feladata, hogy a nemzetközi térben védje meg Magyarország alkotmányos identitását, itthon pedig járuljon hozzá, hogy az igazságügyben megingani látszó bizalom helyreálljon.

Pintér Sándornak elég lesz folytatnia azt a munkát, amit már 1998-ban elkezdett: legyen a közrend legfőbb őre, kemény, hajlíthatatlan és igazságos, és gondoskodjon róla, hogy a bűnözők jogai soha nem kerülhetnek az áldozatok jogai elé.

A kormány második új minisztere, Seszták Miklós a nemzeti fejlesztési minisztériumot fogja irányítani, ami Orbán szerint “harcos hely”, hiszen ott őrzik az állami vagyon nagy részét. Sesztáknak az lesz a feladata, hogy ezt őrizze és gyarapítsa, és bizonyítsa be, hogy Magyarország is lehet jó gazda.

Balog Zoltán legfőbb feladata a nemzetmentés lesz: Orbán arra kérte, hogy állítsa meg és fordítsa meg a népesedési folyamatokat.

Forrás: Origo

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek kell átvernie azt a döntést, hogy a magyar földet magyar gazdák művelhessék, és a nagybirtokosok aránya maximum 20 százalék legyen. Hende Csabának pedig helyet kell találnia a magyar honvédségnek a szövetségesi rendszerekben.

A rövid bemutatások után hosszabban vezette fel Orbán Viktor a miniszterelnökséget ezen túl miniszteri posztból irányító Lázár Jánost. Azt mondta, hogy nyolc év kormányzati tapasztalat azt mondatja vele, hogy jó minisztériumokból nem lesz automatikusan jó kormány. “Ehhez összhang kell: bátor fiatalok a csatába, öregek a tanácsba”.

Orbán utalt a Lázár körüli konfliktusokra is, de csak annyit mondott, hogy akkor fogna gyanút, “ha a támadások alábbhagynának”. “A rá irányított ólmot és vasat a miniszterelnöknek szánják” - mondta, és hozzátette, szerinte ez természetes, abban pedig biztos, hogy Lázár örömét fogja lelni a munkában.