Lázár nem gyakorol nyomást az újságírókra. Soha

lázár jános meghallgatás
Lázár János a meghallgatáson
Vágólapra másolva!
Lázár János szerdai bizottsági meghallgatáson megismételte: Sáling Gergőnek, az Origo eltávolított főszerkesztőjének erkölcsi kötelessége lenne, hogy elmondja, játszott-e Lázár János bármilyen szerepet az Origótól való távozásában. A miniszter arra a kérdésre nem válaszolt, hogy kéri-e a Magyar Telekomtól vagy az Origo Zrt.-től, hogy oldják fel a Sáling szerződésében lévő titoktartási kötelezettséget.
Vágólapra másolva!

Lázár először kedden este, a Sáling melletti több ezer fős tüntetés után szólította fel az Origo eltávolított főszerkesztőjét, mondja meg, kire, mikor és milyen módon gyakorolt nyomást a politikus a főszerkesztő elküldése érdekében. Sáling Gergőt azonban szerződéses titoktartás köti.

Lázár szavaival ellentétben a főszerkesztő nem nyilatkozott arról, hogy politikai okokból távolították-e el. Az első ilyen hír hétfőn éjjel a 444.hu hírportálon jelent meg, ebben Sáling Gergő leváltását az Origo Lázár János titkos külföldi útjairól szóló cikksorozatával és a Fidesz április 6-i eredményváró bojkottjával hozták összefüggésbe.

Sáling maga egyszer szólalt meg az ügyben, a Valasz.hu-nak azt mondta, hogy az értesüléseket sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja.

Lázár János a meghallgatáson Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Szerdán a leendő miniszterek bizottsági meghallgatásainak szünetében Lázár János az Origo kérdéseire megerősítette keddi követelését. "Azt hallottam mindenkitől, aki újságíró és velem szóba áll, hogy a volt főszerkesztő úr tisztességes, becsületes, megbecsült és jó szándékú ember. Egy újságírónak morális és erkölcsi kötelessége, hogy ha tudja, hogy én működtem közre az eltávolításában, akkor azt mondja el mindenkinek" - tért ki a válasz elől egy olyan kérdés után, ami eredetileg arra vonatkozott, hogy kezdeményezi-e az Origót birtokló Magyar Telekomnál vagy az Origo Zrt.-nél Sáling titoktartási kötelezettségének feloldását.

Lázár a titkos külföldi útjairól azt mondta, nem ért egyet a bíróság ítéletével, mely szerint nyilvánosságra kell hoznia a kiküldetések részleteit, mert mindenképpen szeretné elkerülni, hogy kiderüljön azok neve, akikkel útjai során találkozott. Ezekről az emberekről annyit mondott, hogy egytől egyig hazájukban köztiszteletben álló személyekről van szó, és hogy a Magyar Állam érdekeivel ellentétes, hogy személyazonosságuk lelepleződjön a médiában. Lázár János azt állította, hogy a 2 millió forintos útiköltséget is azért fizette vissza, hogy ezeket az adatokat óvja a nyilvánosságtól.