Vele ragadja magához Orbán a milliárdokat

Seszták Miklós
Budapest, 2013. október 25. Seszták Miklós, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselője felszólal a 2014. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. október 25-én. Balról Kontur Pál, a Fidesz képviselője, jobbról Seszták Oszkár, a KDNP képviselője. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Inkább a kormányfő embere, semmint a Fidesz gazdasági érdekköréé, állítják képviselőtársai Seszták Miklós fejlesztési miniszterjelöltről. Mellette szólhatott a kiválasztásnál az is, hogy a frakcióban mindenki kedveli, egy érzékeny feladatot már sikerrel vett, és még azzal sem került a támadások kereszttüzébe, hogy az egyik legtehetősebb képviselő. Annak pedig külön üzenete van, hogy frakciótag felel majd az uniós pénzek szétosztásáért.
Vágólapra másolva!

"Offshore-lovag", "Simicska Lajos meghosszabbított keze", "a zavaros ügyei miatt könnyen lehet őt fogni" - a legélesebb kritikát Seszták Miklós fejlesztési miniszterjelölt kapta az ellenzéktől a tegnapi miniszterjelölti meghallgatásokon. Nem csoda, hogy élénk figyelem kíséri a pozíciót, Seszták feladata lesz az uniós pénzek elosztásának végrehajtása a Miniszterelnökség döntései alapján.

De nem csupán az ellenzék emlegeti a Fidesz gazdasági holdudvarát a miniszteri poszttal kapcsolatban, hanem a fideszes képviselők is - csak éppen ellenkező előjellel. Messzebb van a Fidesz gazdasági holdudvarától, mint Németh Lászlóné – így vélekedett az Origo által még a bizottsági meghallgatások előtt megkérdezett fideszes politikusok többsége Seszták Miklósról. „Nem az oligarchák foglya”, „nem áll szakmai lobbik befolyása alatt” – ezeket a véleményeket hallottuk a képviselőtársaitól.

Mindez változást jelenthet ahhoz képest, hogy a korábbi minisztert, Németh Lászlónét a kormányzaton belül is úgy tartották számon, mint aki jó kapcsolatokat ápol az említett gazdasági érdekkörökkel. Azt ugyanakkor egy kormánypárti tisztviselő forrásunk szerint figyelembe kell venni a teljes képhez, hogy az új fejlesztési miniszter személyére vélhetően rábólintottak a Fidesz mögött álló gazdasági háttéremberek is.

Seszták Miklós a kinevezés előtti meghallgatásán a költségvetési bizottság ülésén Forrás: MTI/Kovács Attila

Seszták Miklós kiválasztásának körülményeiről a fideszesek azt mondták, Orbán mindenképpen olyan embert akart, aki a kormánypárti frakcióban ül, miután Némethnével a politikai teljesítménye miatt volt elégedetlen a kormányfő. A harmadik Orbán-kormány tagjai közül így csak Trócsányi László és Pintér Sándor nem rendelkezik parlamenti mandátummal, míg az előző ciklusban öt frakción kívüli miniszter is volt a kormányban, igaz, nem egy időben (Pintér, Martonyi, Némethné, Fellegi, Réthelyi). Ezzel a miniszterelnök forrásaink szerint világossá akarta tenni, hogy erős politikai kormányzásra készül, az irányítói posztokon fegyelmezett politikusok ülnek majd.

Sesztákot a frakcióban így a kormányfő emberének tartják, akinek lényegében az lesz a feladata, hogy Orbán akaratát végrehajtsa. Sesztáknak ebben valószínűleg szorosan együtt kell működnie Lázár Jánossal. Az új kormányzati struktúrában a Miniszterelnökséget vezető miniszter alá tartoznak az uniós pénzek. A források felhasználásával kapcsolatos döntések így Lázárnál születnek, Seszták feladata a végrehajtás lehet.

Ez utóbbiban egyébként eddig sikeresnek tűnik: tavaly ő vezette azt a bizottságot, amely a felszámolói pályázatokról döntött, és összeállította az új felszámolói névjegyzéket. A névjegyzék jelentősége az, hogy csak az végezhet Magyarországon felszámolást, aki szerepel rajta. Így, aki bejutott a listára, annak olyan vállalkozása van, amelynek csak korlátozott versennyel kell szembenéznie egy évi többmilliárdosra becsült piacon.

A győztesek közé több olyan cég is bekerült, amely tulajdonosainak állami kötődései vannak, illetve korábban sikerrel szerepelt a trafikpályázaton is. (A győztesekről itt és itt olvashat.) A kormányzaton belül elégedettek azzal, ahogy Seszták a bizottságot vezette. Ezt fideszes politikusok azzal magyarázták, hogy a pályázat vesztesei által indított pereket sorra nyeri a kormány.

Mellette szólhatott az is, hogy a frakcióban kedvelik. „Mindenkivel jóban van” – mondták Sesztákról frakciótársai arra utalva, hogy a kormányzaton belül senkivel nincs feszült viszonya. Sőt a KDNP-s képviselőt segítőkész, közvetlen embernek írták le, aki korrekt viszonyt ápol képviselőtársaival. „Mindig visszahív, jó srác” – fogalmazott egy szintén jogász végzettségű fideszes parlamenti képviselő.

Lipők Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője (b), Kövér László, (k) és Seszták Miklós egy kemecsei lakossági fórumon március 20-án. Forrás: MTI/Balázs Attila

Seszták a párton belül azzal sem égette meg magát, hogy tavaly kiderült róla: olyan céggel (az Enternet Invest Zrt.-vel) állt kapcsolatban, amelynek az érdekeltségébe tartozó társaságok több milliárd forintot nyertek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egyik informatikai pályázatán. Seszták miközben az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában, valamint a közbeszerzési albizottságában ült, a nyertes cég felügyelőbizottságának is tagja volt.

A KDNP-s politikus még azzal sem tudott különösebben kitűnni, hogy az egyik legtehetősebb képviselő. Miközben ugyanis a parlamentben gazdasági jogi témájú kérdésekkel foglalkozott, jól jövedelmező ügyvédi praxisát is megtartotta. Fideszes politikusokat kérdezve általában azt az összegző választ kaptuk, hogy a pártban Sesztákot olyan középvonalbeli politikusnak tartják, aki komolyabb karriert eddig nem futott be, országos ismertségre nem tett szert.