Voltak iskolák, ahol fél évet vártak a tankönyvekre

Vágólapra másolva!
A kormány sikertörténetnek nevezte az oktatás átszervezését, közben 38 ezer könyv nem érkezett meg időben az iskolákba.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel az Origón is rendszeresen írtunk arról, hogy a szeptemberi iskolakezdés után még hetekkel is sok olyan iskola volt, ahova nem érkeztek meg a diákok tankönyvei. A késlekedés hátterében az volt, hogy a kormány tavaly átszervezte az oktatást és a tankönyvellátást is.

A kormányt a parlamentben is kérdőre vonták a késlkekedések miatt, többek között Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője is, akinek Doncsev András államtitkár azt válaszolta, hogy a tankönyveket időben kiszállították minden iskolába, csak 6 ezreléknél voltak problémák, de már ezeket is orvosolták. Az átszervzést sikertörténetnek nevezték.

A 444.hu februárban kérdéseket tett fel a Könyvtárellátó Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft-nek (Kello), de nem kapták meg a kért adatokat. A 444.hu ezért a Transparency International jogsegélyszolgálatának ügyvédjével pert indított az adatok nyilvánosságáért. A Kello végül még a bírósági szakasz előtt kiadta az adatokat.

Így derült ki, hogy 2013. október 1-én, egy hónappal a tanévkezdés után például 38116 könyv volt, ami nem érkezett meg a gyerekekhez. Összesen 112 iskolában vártak a diákok. A helyzet hónapról-hónapra javult ugyan valamennyit, de még 2014. február 1-én, a félévi bizonyítványosztás után is volt hét iskola, ahol még mindig vártak a gyerekek a könyvekre. Hogy pontosan hány könyvre, azt a Kello nem árulta el.

Idén februárig összesen 1080 írásbeli panasz érkezett a tankönyvek késése miatt, ebből 10 alkalommal már az új kormányzat saját intézménye, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tett panaszt a késések miatt.