Tony Blair megvédi a kelet-európai bevándorlókat

Vágólapra másolva!
Tony Blair továbbra is kiáll amellett, hogy a kormányzása idején, 2004-ben jó ötlet volt megnyitni a brit munkaerőpiacot a kelet-európai munkavállalók előtt. Szerinte a kiábrándult brit fiataloknak is el kellene magyarázni, hogy nekik nem a sok lengyel miatt nincs munkájuk, és színvonalas oktatással kellene felkészíteni őket az életre.
Vágólapra másolva!

Tony Blair szerint nem a kelet-európai EU-munkavállalók okozzák Nagy-Britannia problémáit, és ezt el is kell magyarázni az Európai Unióból kiábrándult briteknek. Az egykori brit miniszterelnök, akinek kormánya a 2004-es keleti EU-bővítés idején nem élt az átmeneti korlátozási lehetőségekkel és azonnal megnyitotta a brit munkapiacot az újonnan EU-taggá vált közép- és kelet-európai országok előtt, a Brit Iparszövetség (CBI) hétfői londoni rendezvényén felszólalva elismerte: a választók "mélységes elidegenedését" jelzi az EU-ellenes pártok előretörése az európai parlamenti választásokon.

Blair szerint e pártok térnyerését nem lehet figyelmen kívül hagyni, és az európai vezetőknek "fel kell ébredniük". A volt brit kormányfő szerint azonban a jelenségre nem az a válasz, hogy a munkanélküli brit fiataloknak azt mondják: minden problémájuk megoldódna, "ha kevesebb lengyel dolgozna" Nagy-Britanniában.

A Blair vezette akkori munkáspárti brit kormány a 2004-es EU-bővítés előtt legfeljebb évi 5-13 ezer keleti EU-munkavállaló nagy-britanniai betelepülésével számolt, és e prognózisra alapozva mondott le az átmeneti bevándorlási korlátozások érvényesítéséről. Ez az előrejelzés azonban messze elmaradt a tényleges migrációtól: a 2004-es bővítés után voltak olyan évek, amikor 200 ezernél többen érkeztek Kelet-Európából, és különböző becslések jelenleg 750 ezer és egymillió közé teszik a Nagy-Britanniában dolgozó közép- és kelet-európai EU-munkavállalók számát.

A brit munkapiac azonnali megnyitását most már a Munkáspárt egyes magas rangú tagjai is téves lépésnek tartják. A Labour egyik legtekintélyesebb veteránja, Jack Straw volt belügy- és külügyminiszter néhány hete egy lapinterjúban ezt a döntést "látványos hibának" minősítette. Nem sokkal később, a BBC-nek nyilatkozva Straw kijelentette: az akkori munkáspárti brit kormány elhibázta a bevándorlás kezelését, és ezt ő "mélységesen" sajnálja, mert "az ilyen mértékű" tévedések aláássák a kormányba vetett bizalmat.

Tony Blair azonban hétfői beszédében azt mondta: a megoldás "nem a bezárkózás", hanem az, hogy a brit munkavállalóknak versenyképes oktatást és szakképzést kell nyújtani.

A volt munkáspárti vezető, aki 1997-től tíz évig állt a brit kormány élén, kijelentette azt is, hogy "baklövés" lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból. Blair szerint ez ugyanis "kivéreztetné" a brit gazdaságot a beruházások szempontjából, és csökkentené Nagy-Britannia geopolitikai befolyását.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök három éven belül népszavazást kíván kiírni arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon-e.