Jó biznisz felcsúti stadiont építeni és kaszinózni

Jó biznisz felcsúti stadiont építeni és kaszinózni, Puskás Akadémia, Pancho, mészáros lőric, kft, közgép, molino
Felcsút, Puskás Akadémia, Pancho, mészáros lőric, kft, közgép, molino
Vágólapra másolva!
Jó évet zárt Mészáros Lőrinc, a felcsúti stadion építésében is részt vevő cége a 2012-es árbevételét megduplázva, tízmilliárdos méretűvé nőtt tavaly. Az Andy Vajna nevéhez köthető kaszinó is jól teljesített 2013-ban, és megugrott a Közgép nyeresége is. A Tabán Trafik viszont a pénzügyi műveletein elszenvedett veszteségei miatt mégsem lett a trafiktörvény nagy nyertese. Mindez a május 31-ig közzétett beszámolók alapján derül ki. Az alábbi grafikonon megnézheti néhány fontos vállalkozás árbevételének és nyereségének (adózott eredményének) változását, az ábrák után pedig elolvashatja, hogy mi alapján választottuk ki a cégeket.
Vágólapra másolva!

Az Origo azokat a közvetlenül vagy áttételesen magyar magánszemélyek irányítása alatt működő cégeknek a bevételét és nyereségét vizsgálta meg, amelyek valamilyen módon közérdeklődésre tarthatnak számot. Vagy azért, mert a tulajdonosaik kormányzati posztot is viselnek (Andy Vajna), vagy mert Orbán Viktorral személyes kapcsolatban vannak (Mészáros Lőrinc), vagy egy, a piacot átalakító kormányzati intézkedés legfontosabb érintettjei (Tabán Trafik). Megnéztük azokat a vállalkozásokat is, amelyek az elmúlt években a legtöbb pénzt nyerték közbeszerzésen, azaz ennek a listának az első 10, magyar magánszemélyek kezében lévő vállalkozását. Ide tartozik a Közgép, a Duna Aszfalt és az Euroaszfalt, ugyanakkor nem tartoznak ide a nyílt részvénytársaságként, vagy külföldi cég leányvállalataként működő cégek (Mol, Strabag, Swietelsky)

A cégek az összegek nagyságrendje szerint csoportosítva szerepelnek egyik vagy másik grafikonon, hogy a táblázatok áttekinthetőek legyenek. A Közgép és a Duna Aszfalt azért szerepel külön, mert bevételeik olyan nagyok, hogy azok mellett a többi cég adatai már eltörpülnének.

A táblázatok fejlécében választhatja azt a céget, melynek adataira kíváncsi, a két megjelenő oszlop pedig a 2012-es és a 2013-as számokat fogja mutatni. Az Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségébe tartozó budapesti Las Vegas Casinót üzemeltető Las Vegas Casino Kft. például 2013-ban több mint másfélszeresére növelte bevételeit, a 2012-es 3,9 milliárd 6,2 milliárd forintra ugrott. Ugyanígy nőtt a nyereség is, az adózott eredmény a 2012-es 581 millióról 1 milliárd 688 millió forintra nőtt, és Vajna – mint a Las Vegas Casinót birtokló luxemburgi cég képviselője – úgy döntött, az adózott eredmény egészét kifizeti osztalékként. Ez az összeg pedig a luxemburgi tulajdonoscégre vonatkozó luxemburgi jogszabályok miatt adómentes.