Ma biztosíthatja be a Fidesz a kétharmadot

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés mai ülésén szavazati joggal ruházhatja fel az ülést vezető elnököt a házszabály módosításával. Az érintett bizottságok napközben a leendő tárcavezetőket is meghallgathatják.
Vágólapra másolva!

A Ház ülése a szokásoknak megfelelően 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, de a képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre továbbra sem kerül sor.

A képviselők a határozathozatalok során elfogadhatják Rogán Antal javaslatát, amely az Országgyűlés plenáris ülését vezető elnöknek is szavazati jogot biztosít a parlamenti döntéseknél. Az Országgyűlés ezzel azt a szabályt törölné, amely értelmében az ülést vezető elnök jelenleg csak szavazategyenlőség esetén és utólag szavazhat.

Rogán az eddigi gyakorlatot antidemokratikusnak tartja, szerinte semmi nem indokolja a levezető elnök szavazati jogának korlátozását.

Az ellenzék egészen másban látja a módosítás okát. A Bárándy Gergely (MSZP) és Tóbiás József (MSZP) képviselők által jegyzett javaslat szerint a Fidesz–KDNP a 199 fős parlamentben 133 képviselői helyet birtokol, ez pont a kétharmada a megválasztott országgyűlési képviselők számának. Nem lenne meg a kétharmad, ha ugyan minden képviselő jelen van az ülésen, de a pulpituson a kormánypárti elnök vagy egy kormánypárti alelnök ül, mert ő a jelenlegi szabályok szerint nem szavazhatna. Erre a problémára jelent megoldást Rogán Antal javaslata, amely szerint az elnök minden esetben szavazhatna.

Az illetékes bizottságok ezen a héten hallgatják meg a miniszterjelölteket, akiket a miniszterelnök javaslatára az államfő nevez ki tárcavezetőknek. A kormányfő Semjén Zsoltot tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándort belügyminiszternek, Balog Zoltánt az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándort földművelésügyi miniszternek, Hende Csabát honvédelmi miniszternek, Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibort külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihályt nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklóst nemzeti fejlesztési miniszternek, Lázár Jánost pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszternek javasolja kinevezni.