Kovács Béla lemond a mentelmi jogáról

Kovács Béla a Jobbik európai parlamenti képviselője, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
De ez leghamarabb július közepén történhet meg. Attól függ, mennyire gyors az Európai Parlament jogi bizottsága.
Vágólapra másolva!

A kémkedéssel hírbe hozott jobbikos Kovács Béla hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy lemond a mentelmi jogáról, de hozzátette, hogy a jogszabályok betartásával a lemondás leghamarabb július közepén történhet meg. Először ugyanis az Európai Parlament jogi bizottságának kell meghallgatnia a képviselőt. Kovács elmondta a sajtótájékoztatón, hogy mindenben próbálja segíteni a bizottság munkáját.

A jogi bizottság után szavazhat a mentelmi jog felfüggesztéséről az EP. Ez leghamarabb az első plenáris ülésen történhet meg július közepén. Ha addig nem végez a jogi bizottság Kovács meghallgatásával, akkor csak a következő plenáris ülésen, szeptemberben függeszthetik fel a mentelmi jogát.

Kovács Béla hétfői sajtótájékoztatója Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Kovács a sajtótájékoztatón minden a sajtóban megjelent vádat tagadott: azt mondta, hogy sem magyar sem külföldi titkosszolgálatnak nem volt tagja, nem kapott és nem hajtott végre ilyen jellegű megbízásokat, és ilyesmiért nem is kapott fizettséget. Megjegyezte, hogy az európai és az orosz parlament között működő közös bizottság tagjaként evidens volt, hogy orosz állampolgárokkal, képviselőkkel, diplomatákkal találkozzon munkája során. Nem zárta ki, hogy voltak közöttük olyan emberek, akik munkájuk során más feladatot is elláttak, de erről neki nem volt tudomása. Azt is mondta, hogy EP-képviselőként sem titkosított, sem minősített anyagokhoz nem fért hozzá, tehát ilyeneket ha akart volna, sem tudott volna szolgáltatni az oroszoknak.