Az NFÜ-től szivároghatott ki a kormány feketelistája

Vágólapra másolva!
Nem világos, hogyan került a Miniszterelnökség birtokába a Norvég Civil Támogatási Alap döntnökeinek névsora, amelyből kilencet hoztak nyilvánosságra. Az Index szerint a névsort az EMMI-n vagy az NFÜ-n keresztül szerezhették meg, a bíráló bizottságban pedig nemcsak baloldali, hanem jobboldali kötődésűek is ülhetnek - az ő neveiket viszont nem hozták nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Az NFÜ-nél és az EMMI civil kapcsolatok főosztályán is ismerték a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) döntnökeinek névsorát, amelyből a Miniszterelnökség politikai alapon válogatva a hétvégén nyilvánosságra hozott néhányat – írja az Index.

Ahogy a 444 pénteken megírta, a kormány listát készített a norvég civil alap támogatottjai közül azokról, akik szerintük baloldali kötődésük miatt problémásak. A 444 szombaton azt is megírta, kik azok a személyek, akiket a kormány problémásnak tart hasonló szempontból.

A névsor kiadásakor nem derült ki, hogy hogyan jutottak a bírálóbizottság tagjainak nevei a Miniszterelnökség birtokába, amely több hete összetűzésben áll a Norvég Alappal. A pályázati értékelők személye ugyanis titkos, szerződésük titoktartási záradéka azt is tiltja, hogy tevékenységükről a nyilvánosság előtt beszámoljanak.

Az Index információi szerint az NCTA pályázati bíráló bizottságainak munkájában az EMMI munkatársai is részt vehettek. Latorczai Csaba, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Index kérdésére megerősítette, hogy az utóbbi egy-másfél évben a civil főosztály munkatársai képviselték a kormányt a Norvég Alapnál. Latorczai ugyanakkor leszögezte, a Miniszterelnökség nem kért tőlük névsort.

A bírálók neveit az NFÜ-n keresztül is megszerezhették, mivel korábban az NFÜ volt a kormányzati meghívott a pályázati értékeléseken. Az NFÜ munkatársainak nagy része pedig már hónapok óta a Miniszterelnökségnek dolgozik.

Az Index információi szerint azonban a pályázati értékeléseket végző 50-60 fős gárdában egykori fideszes kötődésű személyek is dolgoznak. Erről azonban nem tett említést a Miniszterelnökség.