Botka László lesz az MSZP ideiglenes vezetője

mszp kongresszus 2014. május 31.
Botka László
Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila tapsot kapott az MSZP választmányi ülésén, ahol eldöntötték, hogy júliusban lesz tisztújítás, addig az országos választási bizottság vezeti a pártot, ennek elnökévé Botka László választották meg. Botka arra nem válaszolt, hogy lenne-e az MSZP elnöke. 
Vágólapra másolva!

Még zajlik az MSZP választmányának az ülése, de közben Botka László választmányi elnök a sajtóval ismertette, milyen döntéseket hozott a testület. Eszerint az MSZP tisztújító kongresszusát összehívták július 19-re, a pártot pedig addig továbbra is az úgynevezett országos választási bizottság vezeti, ennek elnökévé Botka László választották meg. Ez azt jelenti, hogy a tisztújításig Botka László vezeti a pártot.

Úgy tudjuk, a gyűlés Mesterházy Attila volt pártelnök beszédével kezdődött, aki tapsot kapott a résztvevőktől. Mesterházy arra figyelmeztetett, hogy nem csak a jobboldal, hanem bizonyos baloldali politikusok is az MSZP vesztét akarják, amit mindannyijuknak meg kell akadályoznia.

A választmány folytatódik, most mondhatják el a küldöttek a véleményüket a választási eredményről, Mesterházy lemondásáról, illetve a párt által követendő stratégiáról. Az újságírók többször megkérdezték, hogy vállalná-e a MSZP vezetését, de nem válaszolt erre a kérdésre.

Videónk a választmányra érkező MSZP-s politikusokról

A héten több alapszervezet és ismert MSZP-s hevesen bírálta Mesterházy Attilát, így a pártelnök csütörtökön úgy döntött, nem várja meg, hogy szavazzanak róla, és minden tisztségéről lemondott. Ezután pénteken hat elnökségi tag is követte Mesterházy példáját, így teljes tisztújítás következik az MSZP-ben. Bővebben itt olvashat az ülés jelentőségéről. A párt választmányi ülése szombat délelőtt 10 órakor kezdődött el.

Botka László sajtótájékoztatója Fotó: Tuba Zoltán - Origo