Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP a Fidesz javaslata miatt

Vágólapra másolva!
Az MSZP az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordul a Fidesz javaslata miatt, amely szerint átalakítanák a fővárosi választási rendszert. A fideszes vezetésű Budapesti Önkormányzatok Szövetsége eközben üdvözölte a Fidesz javaslatát. és hétfőn rendkívüli ülésen fogja azt megtárgyalni.
Vágólapra másolva!

Az MSZP szombat délután bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordul a fővárosi választási rendszert átalakító fideszes javaslat miatt. Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője szerint a törvény megszüntetné a budapestiek önrendelkezési jogát, és kerületi érdekek alapján szakítaná szét a fővárost: "ez a javaslat arról szól, hogy egy kerület, például az V. kerület, minden évben kicseréli a térburkolatot, más kerületek meg hosszú-hosszú évekig nyelhetik a port, mert oda nem fog jutni forrás".

A Demokratikus Koalíció pénteken jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép. Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tag kijelentette: a módosítás nem demokratizálná a helyzetet, hanem a polgárok jogfosztásának irányába hatna.

Eközben fideszes vezetésű Budapesti Önkormányzatok Szövetsége bejelentette, hogy hétfőn rendkívüli ülésen fogják tárgyalni a Fidesz javaslatát az önkormányzati választás átalakításáról. A fideszes Riz Levente, a BÖSZ elnöke, a XVII. kerület polgármestere egy szombati közleményben üdvözölte azt törvénymódosítási javaslatot. Szerinte a javaslat a budapestiek számára erősebb érdekérvényesítést, átláthatóbb és olcsóbb képviseleti rendszert tesz lehetővé azáltal, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjai többségében a közvetlenül megválasztott kerületi polgármesterek lesznek. "A testület munkája így ősztől sokkal inkább a budapestiek, mintsem a pártérdekek mentén alakulhat" - mondta. A BÖSZ négy tagú elnökségében Riz mellett még három fideszes képviselő foglal helyet: Nagy Gábor Tamás, Rogán Antal és Láng Zsolt.

A Fidesz pénteken javasolta azt, hogy már az őszi választáson a fővárosi közgyűlésben a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők foglaljanak helyet. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármester-jelöltet tudtak állítani. Ebben a cikkünkben megnézheti, hogyan nézne ki a Fővárosi Közgyűlés, ha a Fidesz által javasolt rendszerben választanák azt.