Vágólapra másolva!
A több mint 3 méter magas alkotás a kazah nép ajándékaként kerül a városligeti Asztana útra.
Vágólapra másolva!

Szobrot kaphat Abay Kunanbajev kazah költő Budapesten, a Városligetben. Az erről szóló javaslatot 20 kormánypárti és a jobbikos képviselő támogatásával fogadta el szerdán a Fővárosi Közgyűlés, az ellenzéki képviselők egy része a szoborállítás ellen szavazott, míg mások nem vettek részt a voksolásban.

Az előterjesztő Csomós Miklós, fideszes főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a kiváló magyar-kazah kapcsolatok eredményeként érkezett felajánlás az emlékműre, amely a "kazah nép ajándékaként" kerülne a Városligetbe. Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke június 4-én személyesen avatja majd fel az emlékművet.

Az előterjesztés szerint a "kazah nép nagy gondolkodójának" tiszteletére készített, 1 méteres, talapzattal együtt több mint 3 méter magas alkotás a városligeti Asztana úton kaphat helyet. A bronz mellszobor köztérre kerülését a BTM Budapest Galéria támogatta.

A Magyar Tudományos Akadémián hétfőn mutatta be Horváth János, az Országgyűlés korelnöke Nazarbajev, kazah elnök életrajzi könyvének magyar fordítását. A könyvbemutatóról szóló beszámolónkat itt olvashatja el.

Nurszultan Nazarbajev a függetlenségének kikiáltása óta, 23 éve vezeti Kazahsztánt, és legfőképp diktatórikus államvezetési módszereivel hívja fel magára a figyelmet. Az előző, 2011-es elnökválasztáson a szavazatok 95,5 százalékát szerezte meg, az amerikai belügyminisztérium pedig az emberi jogok figyelmen kívül hagyása, a szólásszabadság korlátozása, az ellenzéki erők letartóztatása és a független bírói hatalom hiánya miatt kritizálja az elnököt.