Hamis rokkantsági igazolásokkal csaltak el 800 milliót

Vágólapra másolva!
A NAV nyomozása szerint két baranyai orvos 622 hamis rokkantsági igazolást állított ki cégek számára, akik ezáltal jogosulatlanul állami támogatást igényeltek.
Vágólapra másolva!

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói tíz Baranya megyei székhelyű cég és egy egyéni vállalkozó költségvetési csalási ügyében – írja a Bama.hu. A cégek több mint 800 millió forint állami támogatást vettek fel jogosulatlanul 622 munkavállaló után.

A nyomozóknak az tűnt fel, hogy Komlón jelentősen megnőtt az olyan munkavállalók száma, akik után az őket foglalkoztató cégek és vállalkozók a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódó állami támogatást vettek igénybe. Kiderült, hogy a támogatás alapjául szolgáló igazolásokat minden esetben ugyanaz az orvos állította ki. Az orvos által kiadott igazolásokat egy idő után már be sem fogadta a munkaügyi központ, ezért a cégek másik két orvost vontak be az üzletbe, akik meghatározott anyagi ellenszolgáltatásért újabb igazolásokat szereztek.

Az ügyben 12 gyanúsítottat hallgattak ki, köztük azt a pécsi és komlói orvost, akik a 622 hamis orvosi szakvéleményt kiállították. A nyomozók 13 rendbeli, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette és 622 rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt javasolnak vádemelést a Pécsi Járási Ügyészségnél.