Nem kell börtönbe mennie a volt közgyűlési alelnöknek

Vágólapra másolva!
Nem merült fel minden kétséget kizáró bizonyíték a korrupcióra, ezért enyhítették a hatalommal való visszaélés miatt korábban három év börtönre ítélt Gergely Zsolt, a Borsod megyei közgyűlés volt fideszes alelnöke és négy társának büntetését.
Vágólapra másolva!

A Debreceni Ítélőtábla kedden enyhítette a Gergely Zsolt, a Borsod megyei közgyűlés volt fideszes alelnöke és négy társa ellen, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében hozott elsőfokú ítéletet: a szabadságvesztést és a közügyektől való eltiltást hatályon kívül helyezte, a vádlottakat pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélőtábla az indoklásban kifejtette: minden kétséget kizáró bizonyíték nem merült fel arról, hogy volt-e korrupciós magatartás, és hogy a másodrendű vádlott visszaélt volna hivatali helyzetével.

A Miskolci Törvényszék korábban szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a közügyek gyakorlásától való eltiltásra ítélte a Borsod megyei közgyűlés volt alelnökét és Onga község jelenlegi polgármesterét, vezető beosztású vagy fontosabb ügyekben intézkedésre jogosult hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt. A megismételt elsőfokú eljárásban három év börtönbüntetést szabott ki a bíróság mindkét vádlottra.

A fideszes Gergely Zsolt és négy társa ellen 2009 februárjában emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt a Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci ITC-irodaház tervezett értékesítésével összefüggésben. A vádirat szerint Gergely Zsolt anyagi ellenszolgáltatásért segített vállalkozóknak, hogy áron alul juthassanak hozzá a székházhoz. Az ügylet végül nem jött létre, az ingatlan a megyei közgyűlés tulajdonában maradt.

Az ügyészség korábbi közleménye szerint a borsodi önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő épület eladásáról. Az ingatlant felértékeltették, majd nyilvános pályázaton eladásra meghirdették. A vádhatóság szerint a közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel érdeklődőknek a segítségét, és közreműködésével vállalkozók még a nyilvánosságra hozatal előtt megismerték a pályázati kiírást.

Az ongai polgármester, Madzin Tibor a vád szerint pénzt kért azért, hogy elérje a képviselő-testületnél, hogy a község külterületén mezőgazdasági művelésből kivonjanak és átminősítsenek egy területet, amelyen vállalkozók benzinkutat és kamionparkolót szándékoztak építeni.

A vádlottak következetesen azt állították, hogy senkitől semmilyen ellenszolgáltatást nem kértek és nem fogadtak el.