Máshol zsarnoknak tartják, Budapesten ünneplik

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök könyvbemutató Fazekas Sándor
Fazekas Sándor a kazah elnök portréjával
Vágólapra másolva!
Nurszultan Nazarbajev kazah elnök gyanús választásokon maradt hatalomban, elnyomja az ellenzéki hangokat, és saját magát ünnepelteti. Emiatt nincs túl jó híre a nyugati világban, Budapesten azonban hétfőn dicshimnuszokat zengtek róla, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel az élen.
Vágólapra másolva!

„Azt tanácsolom, hogy középiskolákban, könyvtárakban, falusi olvasókörökben forgassák ezt a könyvet” – mondta Horváth János, az Országgyűlés korelnöke a kazah elnök életrajzi kötetéről, amelynek a magyar fordítását hétfőn délelőtt mutatták be a Magyar Tudományos Akadémián.

Nurszultan Nazarbajev a függetlenségének kikiáltása óta, 23 éve vezeti Kazahsztánt, és legfőképp diktatórikus államvezetési módszereivel hívja fel magára a figyelmet. Az előző, 2011-es elnökválasztáson a szavazatok 95,5 százalékát szerezte meg, az amerikai belügyminisztérium pedig az emberi jogok figyelmen kívül hagyása, a szólásszabadság korlátozása, az ellenzéki erők letartóztatása és a független bírói hatalom hiánya miatt kritizálja az elnököt.

Fazekas Sándor a kazah elnök portréjával Fotó: Hajdú D. András - Origo

Nazarbajev rendszerét sok kritika érte akkor is, amikor 2012 decemberében nemzeti ünnepként bevezették az "első elnök napját", az állami televízió akkor műsorra tűzte a "Gyermekkorom égboltja" című trilógia első epizódját. Ez az elnök ifjúkoráról szól, illetve arról, hogy miképpen került a hatalomba. Mivel december elseje, az akkor bevezetett új ünnepnap szombatra esett, a kormány egy nappal meghosszabbította a hétvégét, hogy hétfőn is méltón lehessen ünnepelni az eseményt. Szintén akkor, a Nazarbajevről elnevezett asztanai egyetemen nemzetközi fórumot rendeztek, amelynek témája úgy szólt: Az elnök szerepe Kazahsztán fejlődésében.

A kritikus hangoknak azonban nyomuk sem volt az elnök életrajzi kötetének a bemutatóján, ahol csinos kazah hostess lányok fogadták a körülbelül száz kazah és magyar érdeklődőt. A bejáratnál óriási méretű, színes kazah naptárt kínáltak, a szerencséseknek pedig még tiszteletpéldány is jutott a kazah elnök életrajzi könyvéből. A háromszáz oldalas, elnöki fényképekkel teli könyvet az angol, német, török, arab és kínai mellett most már magyarul is lehet olvasni, és kis, műanyag rekeszes mellékletekben olyan kazah dokumentumok másolatát is meg lehet találni, mint a „Nazarbajev tanuló nyolcadik osztályba lépéséről szóló bizonyítvány” vagy „A Karagandai Acél Kombinát pártbizottság titkárának naptári jegyzete”.

A könyv kiadását többek között a MOL-csoport, az Olajterv-csoport és a tiszteletbeli kazah konzul, Horváth László tulajdonában lévő L.A.C. Holding támogatta.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Magyar részről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter méltatta a kötetet: „igazán míves gondossággal megírt könyvnek” nevezte. Szólt az 1500 éves kazah–magyar barátságról is: „Az idősebb Széchenyi nagy figyelmet fordított a fia nevelésére, mert azt mondta, hogy egy könyv is akkor jó, ha jó a bevezetése. Az ifjúság a bevezetés, az a lényeg, hogy az jól legyen megírva, és a kazah–magyar barátság bevezetője jól van megírva.” Hozzátette, hogy a kazah–magyar baráti kapcsolatok nemcsak kulturális, hanem gazdasági szerepet is játszanak a keleti nyitás politikájában. Fazekas elmondta azt is, hogy Nazarbajev erős, elismert szereplője a nemzetközi közéletnek, és a könyv segítségével a világ egyik leggyorsabban fejlődő országának történetébe nyerhetünk betekintést.

A Kazah Írószövetség elnökének beszéde alatt viszont a vidékfejlesztési miniszternek el kellett sietnie. A folyosón szerettük volna megkérdezni tőle, hogy mit gondol a kazah elnököt ért nemzetközi kritikákról, és miért tartotta fontosnak a könyvbemutatón való megjelenést, de csak annyit közölt, hogy a beszédében mindent elmondott ezzel kapcsolatban, és sietnie kell. Arra még volt ideje, hogy egy kazah televíziónak nyilatkozzon: kiváló államférfinak nevezte Nazarbajevet, és gratulált az elmúlt években elért gazdasági fejlődéshez.

A könyvbemutató helyszíne az MTA épületében Fotó: Hajdú D. András - Origo

„Fazekast különösen melegebb kapcsolatok fűzik a kazahokhoz, mert ő kun származású, innen a rokonság. Én meg már háromszor jártam Kazahsztánban, egyetemi professzorként is, gondolom, ezért hívtak meg” – mondta a szintén fideszes Horváth János, az Országgyűlés korelnöke. Elmondta, hogy Nazarbajev nagy eredményének tartja azt, hogy a mezőgazdasági reform megvalósítása során elkerülte, hogy „a föld a nagy oligarchiák kezébe kerüljön, megmentette az országot, hogy valakinek a zsákmánya legyen. Ezek olyan drámai dolgok, hogy ezt még egyszer tanítani fogják az egyetemen”. Horváth János a könyvbemutató után elmondta, hogy „az egy helyénvaló dolog, hogy a szovjet rendszerű kormányzásban a vezető diktátorként viselkedik”, de Nazarbajev ettől fokozatosan el akar távolodni.

Fazekas és Horváth mellett a könyv írója és egy kazahsztáni rektor is különböző megfogalmazásokkal méltatta az elnököt. Kazahsztán budapesti nagykövete a beszédében elmondta, hogy nemcsak a nagy államférfi életútját mutatja be a könyv, hanem a vezetésével felépülő, fiatal, energikus, megújuló kazah nemzetet is. „Akár Ghandiról, George Washingtonról vagy Nagy Imréről szóló életrajzi művel lehetne összehasonlítani” – mondta, és hozzátette azt is, hogy a könyv írója, aki korábban a mezőgazdaságban, majd a gáz- és olajágazatban dolgozott, illetve évek óta vezeti az Államelnöki Hivatalt, igazán hiteles, és első kézből kapott információkat tud közölni az elnökről.