Két mázsa angolnával érkezett két kínai Ferihegyre

Vágólapra másolva!
Nem tudták, hogy speciális engedély kell a behozatalhoz. 120 milliót ér a rakományuk.
Vágólapra másolva!

Összesen 183 kiló, mintegy 120 millió forint értékű angolnaivadékot foglaltak le a pénzügyőrök a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren két kínai utastól - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A közlemény szerint Moszkvából érkezett a két kínai állampolgár, akik csomagjaik felvétele után a vámszolgálatnak elmondták, hogy élő halat akarnak behozni Magyarországra, de ehhez semmilyen okmányuk nem volt.

A csomagban talált állatok közönséges angolnák voltak, amelyek szerepelnek a veszélyeztetett, vadon élő állatfajok között, így behozatalukhoz speciális export- és importengedély kellett volna, amellyel a kínai utasok nem rendelkeztek.

A pénzügyőrök a nyolc hungarocell hűtődobozban, vízzel töltött műanyag tasakokban tárolt angolnaivadékokat természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt lefoglalták, és az elkövetőkkel együtt átadták a rendőrségnek - közölte a NAV.

Megjegyezték, hogy az ínyencségnek számító üvegangolna (a kis méretű, még átlátszó testű növendék angolna) kilója akár ötezer dollárba is kerülhet.