Orbán magánzarándokként megy Rómába

Az Orbán család és XVI. Benedek pápa Vatikánvárosban
Pope Benedict XVI (R) poses with Hungary's Prime Minister Viktor Orban (2D-L), his wife Aniko Levai (3D-L), and their five children during a private audience at The Vatican on December 6, 2010. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Áder János vezeti az állami delegációt II. János Pál pápa szentté avatásán.
Vágólapra másolva!

„Orbán Viktor magánzarándokként megy Rómába, az állami delegációt Áder János köztársasági elnök vezeti” – írta az Origónak Havasi Bertalan. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy a miniszterelnök részt vesz-e II. János Pál pápa vasárnapi vatikáni szentté avatásán.

A Köztársasági Elnöki Hivatal arra, hogy kik lesznek a tagjai az Áder vezette delegációnak, csütörtökön nem kívánt válaszolni. Ezt azzal magyarázták, hogy pénteken adnak hivatalos tájékoztatást az államfő vatikáni útjáról.

Orbán Viktor és családja XVI. Benedek pápánál 2010 decemberében Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Rómában vasárnap tartják XXIII. János és II. János Pál szentté avatását. Az eseményre 54 ország 61 delegációja lesz jelen, ennek részeként 19 államfő, 24 miniszterelnök érkezik a két pápa kanonizációjára.

A lengyel delegációt Bronislaw Komorowski jelenlegi köztársasági elnök és két elődje, Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski vezeti. Lengyelországból mintegy 300 ezer zarándokot várnak, ők repülőn, buszokkal és különvonatokkal érkeznek.

Olasz becslések szerint a rendezvény miatt várhatóan közel egymillió ember keresi fel a Vatikánt. Azok, akik nem férnek be a Szent Péter térre és a Vatikánt övező utcákba, a Róma négy pontján felállított óriáskivetítőkön követhetik a Ferenc pápa által pontifikált szentté avatási misét.