Senki nem érti, hogy tűnt el a Csontváry-kép

Elloptak egy értékes Csontváry-képet Debrecenből
Egy Nemes-Lampérth-kép is eltűnt
MODEM
Csontváry Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című festményéről készült reprodukció. A kép eredetije tűnt el
Vágólapra másolva!
Milliárdos műgyűjtő bízta kincseit a debreceni MODEM múzeumra, ellenszolgáltatás nélkül. Néhány napja azonban arra lettek figyelmesek a múzeum dolgozói, hogy két kép hiányzik a leltárukból, betörés viszont nem történt, az igazgató szerint "szövevényesebb ennél az ügy". Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes-Lampérth József művei együtt több mint 100 milliót érnek, és kötöttek is rájuk biztosítást, de hogy pontosan mikor fog fizetni és ki, azt egyelőre senki nem tudja.
Vágólapra másolva!

„Nem lehet kijelenteni, hogy ellopták a képeket, a képek eltűntek” – javította ki kérdésünket Kukla Krisztián a debreceni MODEM igazgatója. A Népszabadság csütörtökön írta meg, hogy eltűnt a múzeum raktárából az intézmény gyűjteményének két kiemelkedő darabja, Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal című festménye és Nemes Lampérth József Táj dombokkal című tusrajza. Kukla az Origónak azt mondta, hogy hetekkel ezelőtt észrevették, hogy hiányoznak a képek a leltárból, de csak múlt pénteken tettek rendőrségi feljelentést, mert előtte belső vizsgálatot folytattak le a múzeumban. "Akkor fordultam a rendőrséghez, amikor már biztos voltam benne, hogy a képek nincsenek az épületben” – mondta az igazgató.

Egy dolgot kértem, az nem lett meg

A műtárgyak eltűnése a MODEM számára azért is aggasztó, mert nem a múzeum tulajdonában állnak, hanem az Antal-Lusztig-gyűjtemény részei. Ezt a több mint 3500 darabos kollekciót az 1920-es években alapozta meg Lusztig Sámuel, egy jómódú kereskedő, 8 éve pedig Lusztig unokája, Antal Péter debreceni ügyvéd helyezte letétbe a debreceni önkormányzatnál. Ez a kollekció képezi a MODEM gyűjteményének alapját.

Csontváry Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című festményéről készült reprodukció. A kép eredetije tűnt el Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Antal Péter 2012-ben a leggazdagabb magyarok listáján is szerepelt, vagyonát 2012-ben 13,7 milliárdosra tették. Azokat a műtárgyakat, melyeket 2006-ban átadott az önkormányzatnak, összesen 3,4 milliárd forint értékűre becsülte a biztosító. A most eltűnt két kép értéke több mint 100 millió forint, a Csontváryt 80 milliós értéken vették letétbe, a Nemes-Lampérth-tusrajzot 25 millión. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Antal Péter ezt a pénzt meg is kapta a műkincsekért.

„Semmilyen ellenszolgáltatást nem kértem a gyűjtemény letétbe helyezésekor, csak annyit, hogy három éven belül szülessen egy katalógus a műtárgyakról. Azóta eltelt 8 év, de a város még ezt sem teljesítette” – mondta Antal. Az ügyvédet hiába kérdeztük, hogyan és mikor kaphat majd kárpótlást az eltűnt képekért, mert semmit nem tudott arról, hogy az önkormányzat hogyan és mennyiért kötött rájuk biztosítást. „Azért elsődlegesen még mindig abban bízom, hogy meglesznek majd azok valahol” – mondta.

Betörés nem volt

Kukla Krisztián a már folyó rendőrségi nyomozásról nem árult el részleteket, annyit mondott, hogy a múzeum belső vizsgálata szerint a képek nincsenek az épületben, de a vizsgálat szerint betörés sem volt. „Szövevényesebb ennél az ügy” – mondta az igazgató, de nem árult el ennél többet. Tájékoztatása szerint annak ellenére sincs nyoma behatolásnak, hogy a múzeum biztonsági rendszerei megfelelően működtek, ráadásul a műtárgyraktár az épület legjobban biztosított része.

A MODEM védelmével foglalkozó Pannon Guard érintettségéről pedig annyit mondott, hogy a cég biztonsági őrei csak a kiállítóterek és az épület nappali és éjjeli őrzéséért felelnek, a műtárgyraktár viszont külön is biztosítva van. Arra a kérdésre, hogy a közvélemény miért csak csütörtökön szerzett tudomást a műtárgyak eltűnéséről, az igazgató csak annyit válaszolt, hogy az üggyel kapcsolatos információkat a folyó nyomozás érdekei miatt diszkréten kell kezelniük a szereplőknek, Antal Pétert viszont idejében tájékoztatták.

Nemes Lampérth József Táj című tusrajzáról készült reprodukció bekeretezve a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban 2014. április 24-én. A kép eredetijét és Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című festményét ellopták a MODEM raktárából Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt egyelőre senki nem tudja, hogy a gyűjtemény tulajdonosa milyen kárpótlásra számíthat, ha mégsem kerülnek elő a képek. „A műtárgyak biztosítva vannak, de ahhoz, hogy a biztosítóval megkezdhessük a tárgyalásokat, először le kell zárni a nyomozást” – mondta Kukla.

Annyira azért nem ritka képek

Buzinkay Péter, a védett műtárgyakat nyilvántartó Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodájának vezetője az Origónak azt mondta, hogy hozzájuk egyelőre nem érkezett bejelentés a két kép eltűnéséről, így azt sem tudják megmondani, hogy a műtárgyak jogszabály által védettek voltak-e. Ha egy műtárgy védett, az nagyjából annyit jelent, hogy tulajdonosa mellett az állam is kiemelt védelemben részesíti, bekerül egy nyilvántartásba, ami követni igyekszik helyét, tulajdonosát és állapotát. A műtárgyfelügyelet munkatársai alkalomszerűen ellenőrzik is, hogy a védettnek nyilvánított kulturális javakat megfelelő körlmények között tartják-e. A védett műtárgyak eltűnését mindenképp be kell jelenteni a műtárgyfelügyeletnél, az iroda csak akkor tud tájékoztatást adni egy-egy műtárgylopásról, ha ez a bejelentés megtörténik. Bejelentés alapján a nem védett körbe tartozó lopott műtárgyakat is nyilvántartásba veszik, de a MODEM eddig semmilyen formában nem jelezte az esetet az irodának.

Jelenleg a nyilvántartásban 4516 darab lopott műtárgy szerepel, melyek közül 1552 védett, a többi nem védett, jellemzően magántulajdonú műtárgy. Az iroda adatbázisában 27 védett Csontváry-képet tartanak nyilván, ezek közül Buzinkay Péter tájékoztatása szerint egy sem lopott. Nemes-Lampérth Józsefnek pedig 30 védett műve szerepel az adatbázisban, egy nem védett Nemes-Lampérth-képet pedig lopottként tartanak nyilván. Ez egy akt, ami egy budapesti magángyűjteményből tűnt el néhány évvel ezelőtt.