Készült a végzetére a hajdúsági olajbáró

olajbáró, Bocskaikert
Vágólapra másolva!
Egy Debrecen melletti kistelepülés homokos utcájában élt annak a bűnszövetkezetnek a vezetője, amelyet a ’90-es évek olajszőkítőihez hasonlít az adóhatóság. Mindig luxusautók parkoltak a háza előtt, de jobbára egy lepattant presszóban üzletelt, a márkás cuccokra nem sokat adott. Biztos volt benne, hogy egyszer el fogják kapni.
Vágólapra másolva!

Reggelente rendszeresen előfordult, hogy két-három sötétített üvegű luxusautó parkolt le a bocskaikerti Vadász presszó elé. A festésre váró presszó akciósan 180 forintért árult grapefrútos söre vagy idejétmúlt lambériája nemigen árulkodik arról, hogy az itt tartott reggeli találkozókon százmilliók sorsáról születhettek döntések. A presszóban egy elmúlt napokban lekapcsolt bűnszervezet vezetője tárgyalt a társaival a helyiek szerint.

A NAV szerdán jelentette be, hogy az elsősorban illegális olajkereskedelemmel foglalkozó csoport kilenc tagját helyezte előzetes letartóztatásba, és további gyanúsítások is várhatók. A bűnszervezet Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában legálisan vásárolt úgynevezett bázisolajat (üzemanyagként is felhasználható kenőolaj) azzal, hogy majd Romániában értékesíti. Az olaj azonban soha nem hagyta el az országot: székesfehérvári, győri, debreceni és nyíregyházi lerakatokon keresztül illegálisan értékesítették Magyarországon. A NAV szerint összesen mintegy 30 millió liter bázisolajat adtak el az elmúlt két évben jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül, de találtak 200 millió forint értékű, zárjegy nélküli cigarettát is. A banda összesen nyolcmilliárd forintnyi adót nem fizetett be.

A bocskaikerti utca Fotó: Fabók Bálint - Origo

A gyanúsítottakra egyszerre ötven helyszínen, több mint kétszázan csaptak le, a NAV egyenesen az 1990-es évek olajszőkítéséhez mérte a bűnbanda a tevékenységét, a vezetőjét pedig olajbárónak aposztrofálta. A 40 éves O. Tamás azonban aligha érezhette magát bárónak, amikor Porsche Cayenne-jével hazafelé tartott a presszótól egy sarokra lévő házába, az aszfaltozatlan utcát ugyanis homok borítja.

Két Merci a feleségnek

Kétszintes, magas kerítéssel elzárt, kamerával felszerelt háza önmagában nem kelt különösebb feltűnést, nem hivalkodó, a környéken több hasonló, új építésű házat lehet látni. A szomszédok szerint is csak az volt a feltűnő, hogy rendszeresen luxusautók parkoltak a ház előtt. Nemrég, mintegy két éve költöztek be az általuk építtetett házba, Debrecenből. „Teljesen zárkózottak, nem barátkoztak” – ismételték egymás után a szomszédok, akik közül többen még az arcát sem látták a férfinak. Elmondásukból mindössze annyit lehetett megtudni, hogy a múlt héten kedden csaptak le rá a rendőrök, de azóta többször is láttak a háznál NAV-osokat.

Ottjártunkkor, csütörtökön kora délután a házban nem volt senki, csak egy nagyobb kutya ugatott az udvaron. A család egyik ismerőse szerint az olajbáró felesége és két gyereke egy debreceni lakásukba költözött át a rajtaütés után. „Hét embert a TEK tartóztatott le, a többieket más hatóság” – mondta az Origónak a család egy régi ismerőse. Szerinte lefoglalták a feleség két Mercedesét, a férfi Porshe Cayenne-jét, de több mint 10 millió forint készpénzt és három-négy többmilliós órát is. A NAV hivatalos közlése szerint az akció után több mint egymilliárd forint értékben zároltak ingatlanokat és foglaltak le tárgyakat a gyanúsítottaktól.

Nyolcmilliárdos csalással gyanúsítják a bandát Fotó: Fabók Bálint - Origo

„Annyira nem élt fényűző életmódot, a házában is csak egy konditerem volt, de medence nem. Annyira nem adott az öltözködésre, nem hordott márkás ruhákat. Úgy nézett ki, mint egy átlagember, kopasz, kicsit pocakos volt” – mondta az ismerőse, aki szerint a férfi rendszeresen a helyi csárdában ebédelt. Vendégek – vélhetően társaságának a tagjai – folyamatosan jártak hozzá, akkor még több luxusautó állt a ház előtt, de állítólag kerülték azt, hogy a társaság összes tagja egyszerre találkozzon.

„Hangulatember volt, próbált laza lenni, de néha eléggé befeszült. Biztos volt benne, hogy egyszer letartóztatják, de azt vallotta, hogy annyira kiélte már magát, hogy neki teljesen mindegy. Meg volt elégedve azzal, amit elért, mindene meglett, amit akart az élettől” – mondta az ismerőse, aki szerint O. Tamás úgy számolt, hogy nem sok évet kell majd a börtönben töltenie.