Vége Kunhalmiék párharcának a XVIII. kerületben

18. kerület, választás, 2014, Együtt, Összefogás 2014, Kunhalmi Ágnes
Vágólapra másolva!
A harmadik újraszámlálás után a bíróság kijelentette, hogy a fideszes Kucsák a győztes.
Vágólapra másolva!

Két szavazókör kivételével tételesen átvizsgálta a Kúria a budapesti 15-ös számú választókerület érvénytelen szavazatait, és megállapította: a választási szervek jogszerűen nyilvánították azokat érvénytelennek, így az országgyűlési egyéni választókerület eredménye nem változott meg, a mandátumot Kucsák László, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte – derül ki a legfőbb bírói testület honlapján szerdán közzétett határozatból.

Az április 6-ai választáson Kucsák László 60 szavazattal győzött Kunhalmi Ágnes, a baloldali összefogás jelöltje előtt, aki azonban megfellebbezte az eredményt megállapító országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság határozatát. Emiatt két szavazókörben újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a szavazatszámláló bizottság ugyanis szerintük korábban érvénytelen szavazatokat is elfogadott érvényesként. Az újraszámlálás azonban érdemben nem változtatott az eredményen.

Kunhalmi Ágnes plakátja Fotó: Hajdú D. András - Origo

Ezután a baloldali összefogás bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. Azt kérték, hogy a választókerületben leadott összes érvényes és érvénytelen szavazatot vizsgálják át. Hivatkoztak arra, hogy 394 érvénytelen szavazat van a választókerületben, a jelöltek közötti különbség pedig mindössze 56, azaz az érvénytelen szavazatok újraszámlálásával van matematikai esély az eredmény megváltozására. A Kúria április 19-én elrendelte a választókerület valamennyi érvénytelen szavazatának újraszámlálását.

Ennek az újraszámlálásnak az eredményét tették most közzé. A Kúria határozata szerint a választási szervek valamennyi érvénytelen szavazat esetében a jogszabályoknak megfelelően jártak el, azaz az érvénytelen szavazatnak minősített szavazatok valóban azok voltak. Ez azt eredményezte, hogy az országgyűlési egyéni választókerületek számszerű eredménye nem változott meg, azaz a nyertes továbbra is a fideszes Kucsák László.