Vágólapra másolva!
A Sándor-palota erkélyére felmászni nem garázdaság, a zászlók leszedéséért és a rendőri felszólítás semmibevételéért viszont húszezres pénzbüntetés jár. Így döntött a bíróság azoknak az Együtt–PM-aktivistáknak az ügyében, akik a paksi szerződés ellen tiltakoztak februárban.
Vágólapra másolva!

Részben megszüntette az eljárást a Budai Központi Kerületi Bíróság azok ellen az Együtt–PM-aktivisták ellen, akik februárban felmásztak a Sándor-palota erkélyére. Négy aktivista garázdaság és rendőri intézkedéssel szemben tanúsított ellenállás miatt állt szerdán bíróság elé. A garázdaságot nem találta megalapozottnak a bíróság, ugyanakkor két aktivista, Simándi Szelim, és Rózsa Milán 20-20 ezer forintos büntetést kaptak, mert leszedték a kitűzött magyar és EU-s zászlót a helyéről, és nem adták oda az őket erre felszólító rendőrnek.

Az aktivisták a Sándor-palota déli erkélyén feszítettek ki február 9-én két molinót. Fél órán át tiltakoztak a paksi bővítés ellen, és azt mondták, csak akkor adják vissza a leszedett zászlókat, ha Áder János nem írja alá a parlamentben elfogadott, paksi bővítésről szóló törvényt, és népszavazást ír ki a kérdésben.

Az aktivisták a tárgyaláson Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az aktivisták ellen garázdaság és rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt indult eljárás, holott a helyszínen intézkedő rendőrparancsnok szerint nemzeti jelkép megsértése miatt vitték el őket. A bírónő erre azt mondta: "Nyilvánvalóan nem sértették meg a nemzeti jelképet azzal, hogy levették. Ha így lenne, nem is szabálysértési eljárás keretében találkoztunk volna." A zászlókat ugyanakkor nem szabad levenni, ezért jár a 20-20 ezer forintos büntetés – mondta az ítélet indoklásában a bírónő. A rendőri jelentés szerint az akció közösségellenes volt, és alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen. Egy magánszemély is tett egy feljelentést, ez úgy szólt: "külföldinek látszó emberek megtámadták a Köztársasági Elnöki Hivatalt, ami félelmet keltett bennem".

Fazekas Tamás, az aktivisták ügyvédje azt mondta, álláspontja szerint egyik tényállás sem valósult meg azok közül, amelyek miatt eljárás alá vonták őket. A tárgyalás során levetített felvételek tanúsága szerint nem álltak ellen a rendőri intézkedésnek, hanem együttműködőek voltak, garázdaság pedig akkor történik, ha az megbotránkozást, riadalmat kelt. Ilyen azonban sem a videofelvételek, sem a tanúként beidézett rendőrök szerint nem történt, mondta.

Az Együtt-PM három aktivistája tiltakozik a paksi bővítés ellen a Sándor-palota erkélyén 2014. február 9-én Forrás: MTI/Kallos Bea

A februári akció körülbelül fél óráig tartott, utána lejöttek az erkélyről, és átadták a zászlókat a rendőrségnek. A tárgyaláson a bírónő rögzítette, hogy a zászlók értéke 30 ezer forint, és nem rongálták meg őket.

A bírónő elsősorban arra volt kíváncsi, hogy kik szervezték az akciót, kik vettek még részt benne, akik nem másztak fel az erkélyre, illetve mindenkitől megkérdezte, hogy hogyan kerültek oda a molinók, és ki vitte a létrát a Déli pályaudvarra, ahol az aktivisták a demonstráció előtt találkoztak. A létráról egyébként hosszan szó volt a tárgyaláson: azt saját elmondása szerint Kalocsai Kinga vitte a palotához, azt azonban nem tudta, hogy a tárgy hogy került a Déli pályaudvarhoz. A bírónő visszakérdezett, hogy a lány egyedül bírta-e el a nagy létrát, mire Kalocsai azt felelte, hogy annyira nem nehéz.

A rendőrség terrorcselekmény miatt is feljelentést tett, ezt azonban az ügyészség elutasította.