Nem szabad majomhoz hasonlítani Orbánt és Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
Az AB igazat adott a tévének, amely nem sugározta az Orbánékat majomként ábrázoló kampányreklámot.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság mai határozata szerint nem alkotmánysértő az, hogy a XII. kerület önkormányzati fenntartásban lévő tévéje még márciusban visszautasította a 4K kampányfilmjének leadását, amiben egy majom Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc hangján szólal meg. A 4K helyi jelöltje a Nemzeti Választási Irodához majd a Kúriához fordult, amelyek azonban jogszerűnek találták a Hegyvidék TV eljárását.

A panasz ezután az Alkotmánybíróság elé került, amelynek mai határozata jogszerűnek nevezte a Kúria döntését. E szerint „az állattal való azonosítás mindenkor dehumanizálja az érintett személyt, és ez az adott esetben alkalmas lehet az emberi méltóság megsértésére”. Az AB határozata szerint a véleménynyilvánítás szabadsága a közszereplők esetében tágabb, mint más személyeknél, de „az emberi méltóságuknak az ő esetükben is van egy olyan lényegi, érinthetetlen magja, melyet az esetleges kritikát megfogalmazó személyek is kötelesek tiszteletben tartani”. Az állatokként való ábrázolás pedig ezt sérti meg.

A 4K jelöltjének képviseletét ellátó TASZ a döntés után kiadott közleményében azt írta, továbbra is úgy gondolják, hogy a közhatalom-gyakorlók emberi tulajdonságaira, történetesen gyarlóságára az állatokhoz hasonlítva is rá lehet mutatni, ezzel pedig nem dehumanizálják őket. „Az alkotmánybírákat például - e bátortalan határozatuk után - leginkább a nyulakhoz hasonlítanánk” – írták.