Heim Péter: Káros a Fidesz harcos retorikája

Vágólapra másolva!
A Századvég Gazdaságkutató vezetője szerint a Fidesz a Jobbiktól tartva tartja fenn harcos retorikáját, de ez káros az országra nézve. Szerinte hét éve recesszióban van az ország, és a Fidesznek ki kellene egyeznie a fővárosi értelmiséggel.
Vágólapra másolva!

„A rezsicsökkentéssel már elmentünk a falig: tovább nem lehet folytatni. A hazai lakossági gázárak lejjebb jöttek nemzetközi összevetésben, így az áramárak is. De ha a szolgáltatáson nem marad marzs, akkor ez a működtetés rovására fog menni. Konzervatív közgazdászként nem hiszek abban, hogy bármilyen ágazatot nonprofittá kellene alakítani” – mondta a Heti Válasznak adott interjújában Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke.

Heim szerint a kormány által megcélzott nonprofit energiaszektor inkább baloldali gondolkodásra vall, ezért nem örül neki. Arról is beszélt, hogy az elmúlt hét évben recesszióban volt Magyarország, és dicsérte Bajnai Gordont, amiért eltörölte a 13. nyugdíjakat és jövedelmeket.

Heim szerint a Jobbik megerősödésétől tartó Fidesz fenn fogja tartani a harcos retorikáját, ez viszont káros az országra nézve, mert félelmet kelt és elriasztja a külföldi befektetőket. A várakozásaihoz képest rosszul szerepelt a Fidesz a választáson, és szerinte ezen „el kellene gondolkodni”.

„Az emberek nem szeretik a hosszú háborús hadviselést. Egy részük már belefáradt ebben, s békére vágyik” – mondta. Szerinte a Fidesznek a budapesti eredményéből is le kellene vonnia a felelősséget, és ki kell egyeznie a fővárosi értelmiséggel. A Jobbik megerősödését pedig a fiatalok elpártolásával magyarázza, szerinte velük nem igazán foglalkozott a kormány az előző ciklusban. „Azt viszont látni kell: az értelmiségi fiatalság nem keleten, hanem nyugaton akar élni” – mondta.

A kormány szerinte legfontosabb céljáról azt mondta, hogy túl sokat költenek a gazdasági szektor támogatására, ezért elsősorban innen kellene elvonni pénzt az oktatásba és az egészségügybe.