Ismét az ELTE a felvételi győztese

Vágólapra másolva!
A korábbi évekhez képest gyengült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vonzereje.
Vágólapra másolva!

A tudományegyetemek taroltak az idei felvételin, míg a legkisebb vidéki főiskolák tovább veszítettek népszerűségükből - írja a Magyar Nemzet a felvi.hu jelentkezési statisztikájára hivatkozva. Összességében tízezerrel többen vágtak neki a felvételinek, mint 2013-ban, a létszámtöbblet jókora része azonban a vezető intézményeknél jelentkezik.

A legkedveltebb képzőhely - több mint 22 ezer felvételizővel - az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lett, második helyen, 14 ezer jelentkezővel a Szegedi Tudományegyetem végzett, de az óriási túljelentkezés miatt magas pontszámokra kel számítani a Semmelweis Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen is

Gyengült viszont a korábbi évekhez képest a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vonzereje: 12 százalékos a csökkenés. Ennél is nagyobb, 45 százalékos a visszaesés a Kodolányi János Főiskolán, ahol amúgy óriási a kereslet a fizetős helyek iránt. Kevesen iratkoznának be a bajai Eötvös József Főiskolára is, és elfordultak a fiatalok a Gábor Dénes Főiskolától, valamint a Szolnoki Főiskolától is.

A szakok versenyét a gazdálkodás és menedzsment nyert, de rengetegen választottáka gépészmérnöki, a jogász- , az orvosi és az óvodapedagógusi képzéseket is.