Vágólapra másolva!
A furcsa nevű ragadozó főként növényeket eszik. Fogó farka van, ellensége viszont szinte egy sem, legfeljebb az ember. A Nyíregyházi Állatparkban meglepetést okozott születésük.
Vágólapra másolva!

Meglepetést okozott, amikor 6 hete megszüklettek a binturong ikrek. Az ivarérett nőstény állat előző tartóhelyén, a Párizsi Állatkertben csapatban élt, s a Nyíregyházi Állatparkba 2013 decemberében már vemhesen érkezett, bár erről sem Párizsban, sem Nyíregyházán nem tudtak. Ráadásul egyike annak a mintegy száz emlősfajnak, amelyre az embrionális diapauza jellemző, azaz az embrió fejlődése egy időre megáll, olvasható az Állatpark közleményében.

A kölykök nem sokkal születésük után már tudtak mászni, szemük azonban csak 10 nap múlva nyílt ki. Az első állatorvosi vizsgálatot 6 hetes korukban végezték el rajtuk, amikor a kis hímek megkapták egyedi azonosítójukat is.

Váratlan szaporulat a binturongnál, Nyíregyházi Állatpark Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A binturong (Arctictis binturong) Délkelet-Ázsia egy részének sűrű trópusi és szubtrópusi erdeiben honos, éjszakai életmódú cibetmacskaféle. Külleme és mackós járása miatt régebben nyestmedvének is nevezeték, ma pedik olykor medvemacskának hívják.

Az egyetlen óvilági emlős, amelynek teljesen fejlett fogó farka van, s azt mászás közben használja. Bár a ragadozók rendjébe tartozik, étrendje elsősorban levelekből, hajtásokból, gyümölcsökből és bogyókból áll, de kisebb madarakat, emlősöket is zsákmányol. Az egymás közötti kommunikációban nagyon fontos szerepe van az illatanyagoknak. Mirigyváladékával és vizeletével hagy jelzéseket, de hangokat is kiad, sziszeg, morog és röffent.

Természetes ellensége jóformán nincs. Élőhelyeinek egy részén csak életterének beszűkülése fenyegeti, bár van, ahol ínyencfalatnak számít, és a népi gyógyászatban is felhasználják.