Nem a kormány pénzéből emlékeznek a holokausztra

Vágólapra másolva!
Önálló forrásgyűjtő kampányt indít a Mazsihisz a Civil Alap támogatását visszautasító szervezetekkel.
Vágólapra másolva!

Memento70 néven indítottak közös kampányt azok a zsidó és nem zsidó szervezetek és személyek, akik – a kormány emlékezetpolitikai lépései elleni tiltakozásként – visszautasították a Civil Alap holokauszt-emlékévre kiírt pályázati forrásait, és távol maradnak a holokauszt-emlékév kormányzati megemlékezéseitől. A Memento70 célja, hogy a kormánytól független forrásokat keressen, és azokból szervezze meg a holokausztra emlékező rendezvényeket.

A kampány indulásáról szóló sajtótájékoztatón Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke elmondta, hogy bármilyen összegű adományt szívesen fogadnak, adakozni pedig banki átutalással, valamint a Dohány utcára és a Bálint-ház elé szerdán kikerülő urnáknál készpénzben is lehet, de akár önkéntes munkának vagy más természetbeni támogatásnak is hasznát veszik. Ahhoz, hogy a kampányban részt vevő szervezetek minden tervezett programja megvalósuljon, 210 millió forintra van szükség.

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Levéltár igazgatója, a Memento70 egyik szóvivője a sajtótájékoztatón az Origo kérdésére válaszolva elmondta, hogy bár a német megszállási emlékmű, a Sorosok Háza múzeum és a Veritas Intézet élén álló Szakály Sándor deportálásokkal kapcsolatos kijelentései voltak azok, amik a kormányzati emlékezetpolitika visszásságaira irányították a figyelmet, az igazi probléma nem ezekkel az ügyekkel van, hanem a mögöttük álló szellemiséggel.

Éppen ezért a szóvivők arról beszéltek, hogy csodaszámba menne, ha kormány teljesítené a Mazsihisz három februári kérését (az emlékmű építésének leállítása, Szakály Sándor menesztése és konzultáció a Sorsok Házáról), de ha esetleg mégis így lenne, a Memento70 akkor sem állna le. Heisler András szerint ugyanis a kormányzattól független forrásgyűjtő kampány megindítása nem alkupozíció, hanem végleges döntés a tagszervezetek részéről. „Ez egy jelzés a hatalom és a társadalom felé, nincs arról szó, hogy ha pozitív irányt vesznek a dolgok, akkor elfogadnánk a Civil Alap pénzét” – mondta.

Heisler megjegyezte azt is, hogy a holokauszt-emléknapon elmondott kormányzati beszédek és Orbán Viktor üdvözlő levele mindenképp pozitívumként értékelendő, de amíg a tettek nincsenek szinkronban a pozitív szavakkal, addig nincs miről tárgyalni.