Újabb EU-s kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottságnak a SZÉP-kártyával és az Erzsébet-utalvánnyal van gondja.
Vágólapra másolva!

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a magyar étkezési és szabadidő-utalványok 2012-től hatályos szabályozása miatt – áll az Európai Unió Bíróságának hírlevelében. A C-179/14 aktaszám alatt induló eljárásra számíthatott a magyar kormány, a bizottság ugyanis már tavaly jelezte, hogy szerinte a SZÉP-kártyán és az Erzsébet-utalványon alapuló rendszer EU-s jogba ütközik.

Szerintük Magyarországon monopolhelyzetet teremtett az étkezési jegyek kibocsátására vonatkozó, 2012. január 1-jén bevezetett új szabályozás. A kormány lépése ellen már a tervek nyilvánosságra kerülésekor tiltakozott több érintett cég, így az étkezési utalványok forgalmazásra szakosodott három francia tulajdonú vállalat, az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo. Az új cafeteriaszabályozás szerint csak az állam által kibocsátott Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya élvez kiemelt járulékkedvezményt, ha béren kívüli juttatásként adja a munkáltató.

A most meginduló kötelezettségszegési eljárás annyiban más, mint a bizottság eddigi tiltakozása, hogy ha a bíróság megállapítja, hogy a kifogásolt jogszabályok ellentétesek az uniós joggal, akkor a magyar jogalkotónak azonnal meg kell szüntetnie őket. Ha nem így tesz, a bíróság komoly pénzbírságot is kiszabhat Magyarországra.