Vágólapra másolva!
Július hetedikéig lenne idő kivizsgálni az ajánlásokkal kapcsolatos választási visszaéléseket. A Központi Nyomozó Főügyészség már a harmadik szerv, amely nem tartja magát illetékesnek az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség sem vizsgálódik a hamis ajánlóívekkel elkövetett választási csalások ügyében – írja az Index. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke fordult március közepén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, hogy vizsgálják ki az ajánlásokkal kapcsolatos visszaéléseket. A hatóság nem vizsgálódott, a kérést a rendőrséghez továbbította, a rendőrség pedig a Központi Nyomozó Főügyészségnek. A főügyészség kedden azért adta tovább az ügyet az V. és XII. Kerületi Ügyészséghez, mert a levélben írtak a KNYF „kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekményre nem utaltak.

A legfrissebb, hétfő reggeli adatok szerint már 44 választási csalásos ügyben nyomoz a rendőrség. Az ajánlóíveket a szavazás napját követő kilencvenedik nap utáni munkanapon meg kell semmisíteni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben nem zárolják az ajánlóíveket, július hetedikéig van idő bármilyen vizsgálatot lefolytatni, hiszen utána megsemmisítik a bizonyítékokat.