Az ital, a cigi és az agrárkartellek miatt levelezik az EU

Vágólapra másolva!
Három korábban indított kötelezettségszegési eljárást is új szakaszba léptet Magyarországgal szemben az Európai Bizottság – közölte szerdán a brüsszeli testület. 
Vágólapra másolva!

A bizottság úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Budapestre. Azt kérik, hogy Magyarország maradéktalanul alkalmazza az uniós versenyjogot a mezőgazdasági termékek terén. Erre Brüsszel szerint azért volt szükség, mert Magyarország olyan jogszabályt fogadott el, amelynek értelmében a Gazdasági Versenyhivatal gyakorlatilag nem léphet fel a mezőgazdasági termékek kartellje ellen.

Emellett az adózás terén indult eljárásokban is küldött egy-egy ilyen levelet Brüsszel Magyarországra. Az egyikben a bizottság azt kéri, hogy Magyarország szüntesse meg azt a gyakorlatot, hogy különböző szeszes italokra különböző jövedékiadó-kulcs vonatkozik. A másikban azt kifogásolja, hogy adóváltozás esetén a régi zárjeggyel ellátott dohánytermékeket 15 nap után ki kell vonni a forgalomból.

A bizottság tudatta azt is: Magyarországnak mindhárom ügyben 60 napja van arra, hogy a kifogásolt jogszabályokat összhangba hozza az uniós szabályokkal, máskülönben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.