Nagyobb a baj az alkohollal, mint a többi droggal

Vágólapra másolva!
Legalábbis ez derül ki a világ legnagyobb kábítószeres felmérésének magyar adataiból.
Vágólapra másolva!

Az új szintetikus drogok nem igazán terjedtek el Magyarországon, csak egy szűk kör, a kábítószer-fogyasztók pár százaléka használja őket, az alkohollal azonban komoly problémái vannak a magyar társadalomnak – derül ki a Global Drug Survey, a világ legátfogóbb kábítószeres felmérésének itthoni adataiból. A felmérés eredményeivel foglalkozó cikkében a 444.hu kiemeli, hogy tavaly az anonim válaszadók 54,5 százaléka fogyasztott legalább egyszer illegális kábítószert, viszont nagyon kevesen, csupán 0,4 százalékuk lőtt be magának bármit.

Ha kábítószerről van szó, akkor a magyarok a leggyakrabban alkoholt fogyasztanak

A kérdőív alkohollal kapcsolatos kérdéseire válaszolók

  • 12,1 százalékával fordult elő legalább havonta egyszer, hogy amikor elkezdett inni, nem tudott megállni,
  • 11,6 százalékuknak volt havonta legalább egyszer emlékezetkiesése alkoholfogyasztás miatt,
  • 8,8 százalékuk számolt be arról, hogy ivás közben ő vagy valaki a társaságában megsérült,
  • 46 százalékuk pedig elismeri, hogy alkoholfogyasztási szokásai kockázatot jelentenek az egészségére.

Mindezek mellett a komoly alkoholproblémákkal küzdők csaknem negyede úgy véli, ivási szokásai igazából átlagosak vagy az átlagnál enyhébbek. Az alkoholizmus a válaszadók összességénél is jelentős arányú, a magyar munkavállalók 46 százaléka ment tavaly másnaposan dolgozni, ez pedig az írek után a második legmagasabb arány.

Demetrovics Zsolt, a kutatás magyarországi vezetője a 444-nek elmondta: mivel a felmérés főleg fiatalokra koncentrál, vannak Magyarországnál rosszabb helyzetű államok, például Nagy-Britannia vagy Írország, az azonban sajátosan magyar probléma, hogy a fiatalkori alkoholizmus nagyobb arányban marad meg idősebb korban is. Emellett a felmérésben szereplő országok közül csak Magyarországon nincs nemzeti szintű alkoholstratégia.

Drogstratégia viszont van

Drogok tekintetében a felmérés kimutatta, hogy a legtöbb szer kifejezetten olcsó Magyarországon, de az árrés a marihuánánál és a ketaminnál a legjelentősebb. A legelterjedtebb illegális kábítószer a marihuána, a válaszadók 37,6 százaléka élt is vele az elmúlt évben legalább egyszer.