Több mint félmilliárdos végkielégítés a lelépő politikusoknak

Vágólapra másolva!
A 215 távozó képviselő összesen 553 milliót kap.
Vágólapra másolva!

Mivel 386-ról 199 fősre zsugorodik a magyar Országgyűlés, és többüket egyébként sem választották újra, 215 képviselő távozik a parlamentből. Ők összesen 553 millió forintot kapnak végkielégítésként – írja a Blikk. A parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy azok a képviselők, akiknek mandátuma az Országgyűlés működésének befejeztével szűnik meg (tehát új parlament ül össze), az elmúlt félévnyi alapdíjuk és pótdíjuk átlagát további hat hónapon keresztül kapják.

Igaz, a végkielégítésekre kivetett különadó miatt a képviselők alig látnak valamit végkielégítésük 2 millió forint feletti részéből, de a Blikk összesítése szerint például Kocsis Máté így is nettó 2 milliót kap (bruttóban 4,8 milliót). Kocsis, aki jelenleg a Józsefváros polgármestere, azt mondta a Blikknek, hogy a kapott pénzből a józsefvárosi általános iskolák tehetséggondozó programjait támogatja.

Megtartja viszont a jussát az LMP-s Mile Lajos, aki bruttó 4,4 milliójából 1,9 milliót kap kézhez, ezzel Kocsis után ő kapja a második legnagyobb végkielégítést. A harmadik és a negyedik helyezett is LMP-s: Osztolykán Ágnes és Ertsey Katalin is valamivel több mint 1,8 milliót vihetnek haza.

Azonban míg 4 évi képviselőség után kifejezetten bőkezű ez a törvény a képviselőkkel, több mandátum kitöltése után már nem. Igaz, egy átlagos munkavállaló 4 éves munkaviszony után csak egyhavi végkielégítést kap, míg a képviselők hathavit, de a képviselők akár 20 évi képviselőség után is csak ennyit kapnak, míg ilyen hosszú munkaviszonynál a versenyszférában már nyolchavi bér járna. Ebből a szempontból rosszul jár a szocialista Baja Ferenc is, aki 20 év után távozik a parlamentből, és csak öt éve van hátra a nyugdíjig.