Az AB lesöpörte a tankönyv-államosítás miatti panaszt

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság befogadta, de meg is szüntette a tankönyv-államosítás miatt beérkezett panasz vizsgálatát. Az új szabályok közfeladatnak nevezik meg a tankönyvek terjesztését, ezért a jogbiztonság miatt aggódó szereplők érvei hatályukat vesztették.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (AB) hétfőn megszüntette a tankönyvpiac államosítása miatt benyújtott panasz vizsgálatát arra hivatkozva, hogy az új szabályok életbe lépése miatt okafogyottá vált a régieket vizsgálni.

Tizenhét indítványozó támadta meg a kormány azon döntését, hogy államosítják a tankönyvellátást. Arra hivatkoztak, hogy így sérül a vállalkozáshoz való jog. Az állami monopólium miatt kiszorulnak a piacról, és korláttal szembesülnek a piacra vágyók.

Az Alkotmánybíróság ugyan befogadta a panaszt, de megállapította, hogy 2014. január elsejétől új szabályozás lépett életbe, ezért a panaszban támadott rendelkezések hatályukat vesztették.

Az AB szerint az új szabályok miatt jogi értelemben is megszűnik a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, amely ezentúl közfeladatnak minősül. Vagyis lényegében az indítványozók azt kapták válaszul, hogy azért nem foglalkoznak az államosítás miatti sérelmükkel, mert államosították a piacukat.