Meglepte a múzeumot Orbán hátizsákja

orbán viktor, orbán táskája, táska
Vágólapra másolva!
Orbán hátizsákja mellett Antall József pizsamáját, Medgyessy Péter tollát, Sólyom László mobilját őrzik a Nemzeti Múzeumban, és kérnek majd valamit Horn Gyula örököseitől és Schmitt Páltól is. Bajnaitól nem kértek személyes tárgyat, és Orbántól sem hátizsákra számítottak, de szerintük jó kiállítási tárgy lesz ebből is.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárát gazdagítja ezentúl Orbán Viktor miniszterelnök jól ismert 2006-os focivébés reklámhátizsákja, amelyet a választások végeztével egy fiatalabb darabra cserélt. A múzeumban több kiemelkedő hazai politikustól őriznek személyes tárgyakat, ezek többsége toll.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke is egy tollat adományozott a Magyar Nemzeti Múzeumnak, amikor véget ért a hivatali ideje. A Mont Blanc márkájú tollat saját maga vásárolta, annak idején azzal írta alá a kormányhatározatokat – közölte Gyurcsány a munkatársán keresztül az Origóval. A DK elnöke éppen elnökségi ülésen volt, amikor pénteken délelőtt kerestük, ezért csak szűkszavúan nyilatkozott arról, mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor a hátizsákját adta a múzeumnak: "Silány" – kommentálta az Origónak.

Bajnaitól nem kértek

Medgyessy Péter is tollat adományozott a múzeumnak. Azt, amelyikkel aláírta 2004-ben Magyarország európai uniós csatlakozási szerződését. „Még aktuális is, pont tíz éve történt” – jegyezte meg az Origónak. Arra már nem emlékszik, hogy milyen márkájú volt a toll. És, hogy mit szól Orbán hátizsákjához? „Az a kérdés, hogy mi van benne” – válaszolta.

Bajnai Gordon részéről egyelőre várjuk a választ, de már tudjuk, mit ír majd. Tőle ugyanis nem kértek személyes tárgyat a múzeum munkatársai. Gál Vilmos főmuzeológus az Origónak azzal indokolta ezt, hogy Bajnai nagyon rövid ideig volt kormányfő, és akkor is válságkormányt vezetett, ezért őt nem keresték meg. Másokat azonban igen. A rendszerváltástól kezdve gyűjtik a jelentősebb politikusok személyes tárgyait, illetve a fontos eseményekhez kapcsolódó tárgyakat.

Tavaly nyáron kérték

Az érintetteknek azonban nem szokott maguktól eszükbe jutni, hogy a múzeumnak adományozzanak valamit. Egyetlen esetet, Nagy Imre örököseit kivéve szinte midig külön kellett kérni valamilyen személyes tárgyat, és gyakran sokáig is kell várniuk. Orbán Viktort, pontosabban a Miniszterelnökséget még tavaly nyáron keresték meg, de a leghosszabb ideig Oláh György Nobel-díjas magyar kutatóra vártak. Tőle személyes találkozón kértek valamilyen tárgyat, és egy évre rá küldött. Igaz, akkor azt a frakkot, amelyik a díjátadón volt rajta. "Általában pár hónapos az átfutás" – mondta Gál Vilmos.

Orbán Brüsszelbe rendszeresen magával vitte a táskát Forrás: Facebook/Orbán Viktor

A korábbi miniszterelnökök közül Antall Józseftől több tárgyuk is van. Az állandó kiállításon is szerepel az a toll, amellyel a varsói szerződés felbontását írta alá, de a múzeum birtokában van Antall sokat használt kedvenc csíkos nyakkendője, illetve az a pizsama, amelyben a kormányfő emlékezetes pizsamás interjúját adta 1990-ben. Kádár Jánostól és Rákosi Mátyástól is sok tárggyal rendelkeznek, de az újabb állami vezetők tárgyai egyelőre nincsenek kiállítva. Az állandó kiállításunk 1991-ig tart – mondta az Origónak Gál Vilmos.

Egyelőre a raktárba kerül

Orbán Viktor hátizsákja is a raktárba kerül, oda, ahol a Medgyessy Pétertől és Gyurcsány Ferenctől kapott tollak és az EU-csatlakozáshoz kapcsolható ajándéktárgyak. A tollak azonban korábban már ki voltak téve közszemlére, egy tematikus, az uniós csatlakozásról szóló kiállításon szerepeltek. Gál Vilmos külön kiemelte a kormányfői tárgyak közül a Gyurcsány Ferenc idején a George Bush amerikai elnök által 1956 tiszteletére 2006-ban a magyar népnek adományozott, gravírozott kristálytálat. Boross Pétertől és Horn Gyulától még nincs semmijük, utóbbi örököseivel most próbálják felvenni a kapcsolatot.

A táska a miniszterelnöki dolgozóasztal mellett Forrás: Facebook/Orbán Viktor

A múzeum nem csak kormányfők tárgyait gyűjti. Eddig majdnem minden köztársasági elnököt megkerestek, és kaptak is tőlük tárgyakat: Mádl Ferenc özvegyétől a néhai elnök kedvenc öltönyét, Sólyom Lászlótól az aláírómappáját – amelyben a hivatalos okiratokat jegyezte –, illetve a mobiltelefonját. Legutóbb Schmitt Pált keresték fel, ennek a kérésnek a teljesítése még folyamatban van.

Tíz-húsz év múlva a vitrinben

A múzeum nem csak konkrét személyekhez köthető tárgyakat gyűjt. Vannak itt transzparensek és egy videokamera a 2006-os zavargásokról, de Gál Vilmos a vörösiszap-katasztrófa után elutazott Kolontárra és Devecserre is megmenthető emlékekért. A muzeológust a Békemenet molinója is felettébb érdekli, „ekkora tömeg manapság nagyon ritka, érdekes jelenség, a történelemkönyvek biztos szólni fognak róla". A választásokról is gyűjtenek anyagokat.

Egy ilyen kérés során általában példákat is felsorolnak, milyen tárgyakra gondolnak – toll szemüveg, személyes tárgy –, az már a megkeresettek személyes döntése, hogy mit adnak. Orbán Viktor esetében nem ennyire személyes dologra számítottak, inkább valamilyen diplomáciához kapcsolódó fontos tárgyra, protokollajándékra – mondta Gál. Ehhez képest a hátizsák egy nagyon személyes tárgy, de jól köthető az emberhez. „Egy óriásfotóval, néhány hozzá kapcsolódó újságcikkel könnyen feldolgozható tartalom lenne egy kiállításon.” Például egy rendszerváltásról szólón 10-20 év múlva.