Die Welt: Csak az LMP vállalta a harcot a Jobbikkal

Vágólapra másolva!
A konzervatív német lap szerint a magyar baloldal nem vesz tudomást a választóknak fontos témákról, a Fidesz pedig az EU-tól távolodva Oroszország és Törökország felé fordult. A francia Le Figaro szerint Orbán Viktor minden hatalmat a saját kezében összpontosít, a választási eredmény pedig rávilágít az Európa-ellenes populista pártok megerősödésére. A Le Monde azt írja, Orbán győzelme az Európai Unió veresége is. 
Vágólapra másolva!

A Die Welt A baloldal a hibás a jobboldali győzelemért címmel közölte Boris Kálnoky elemzését, aki szerint az MSZP-re és a Fideszre is jellemző, hogy átveszi a Jobbik témáit, de csak "retorikailag és tompított formában". Így végül egyik nagy párt sem foglalkozott érdemben a Jobbik politikájával és szavazóival – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a Jobbik olyan témákat emelt a napirendjére, amelyek sok választónak fontosak, a baloldal pedig "azért veszített, mert nem vett tudomást a választók témáiról", a választók számára fontos ügyekről.

A Jobbik követeli például a távolodást az EU-tól és a közeledést Oroszországhoz és Törökországhoz. A baloldal minderről "hallgatott", a Fidesz pedig "Oroszország és Törökország felé fordult, és 'gyarmatosító hatalomként' bírálta az EU-t" – írta a Die Welt szerzője.

Egyedül az LMP vállalta a harcot a Jobbikkal – emelte ki, felidézve Schiffer András egy interjúját, amelyben a pártelnök kifejtette, hogy a Jobbik választóinak igazuk van, de a Jobbik válaszai a szavazók problémáira tévesek.

Európa rossz közérzete

A francia Le Figaro a hat hét múlva esedékes európai parlamenti választások szempontjából "elgondolkodtatónak" tartja , hogy Orbán Viktor és a Fidesz – amelynek tekintélyelvű irányba sodródását hiába kifogásolják az európai partnerei – ismét olyan többséggel tudott győzni, hogy megtarthatja a kétharmados többségét a parlamentben.

A konzervatív lap szerint "az ukrajnai válság miatt a magyar választásoknak nem szentelt kellő figyelmet a világ, pedig a közvélemény szintjén az eredmény az Európa-ellenes populista pártok megerősödésének újabb jele, kormányzati szinten pedig a válságkezelésre adott konszenzusos válasz hiányára és arra utal, hogy az európai intézményrendszer tehetetlen az olyan önfejűekkel szemben, akik nem hajlandók a közös úton járni".

A Fidesz elsöprő győzelme a lap szerint részben a választási rendszer átalakításának köszönhető, de a média és az állami intézményrendszer kormányzati ellenőrzés alá vonása is jelentősen hozzájárult ehhez. A győzelem elvitatása viszont azt jelentené, hogy nem akarjuk tudomásul venni Európa jelenlegi rossz közérzetét – hangsúlyozta a cikk szerzője.

Pierre Rousselin szerint az uniós politikával szemben Orbán újraértelmezte a hatalom szerepét, és a befektetők bizalmatlansága ellenére Magyarország ismét növekedési pályára állt. Eközben a miniszterelnök minden hatalmat a saját kezében összpontosít, és mostantól további négyéves mandátuma van arra, hogy folytassa a liberalizmus kilengései elleni harcát és az irányított politikát. A hagyományos értékek védelme és a külföldi, nevezetesen az európai intézmények beavatkozásával szembeni ellenállása pedig továbbra is népszerű a tábora körében – hívta fel a figyelmet a lap.

A Le Figaro kiemelte, "a Fidesz győzelméhez egy aggasztóbb jelenség is társul: a szélsőjobboldali, nyíltan antiszemitának és cigányellenesnek tartott Jobbik előretörése", amelynek célja visszaállítani a Trianon előtti határokat. Az 550 ezer határon túli magyar, akik most szavazhattak először, voksukat minden bizonnyal erre a két pártra adták, amelyek meglovagolják az első világháború előtti történelmi nagyság nosztalgiáját. Orbán győzelme azt is mutatja, hogy a történelem továbbra is súlyosan nehezedik az európai nemzetekre, és Magyarország a 2004-es uniós csatlakozása után sem feledte az első világháborús örökséget.

"Jó lenne figyelembe venni ezeket a fájdalmakat, hiszen az európai válság rávilágított arra, hogy mennyire nehéz kezelni az ébredező nemzeti érzéseket" – írta a Le Figaro.

A balliberális Le Monde Orbán Viktor "igazságtalan" választása címmel közölt címlapján szerkesztőségi írást. A francia újság szerint a magyaroknak volt valódi választási lehetőségük, és szabadon kifejezhették akaratukat. De azon kívül minden más, a kampánytól a szavazás lebonyolításáig, nem volt igazságos, az egy párt, "egy ember" érdekét szolgálta. A lap kiemelte: az EBESZ által is példa nélküli módon kifogásolt "furcsa választás" nem valahol Közép-Ázsiában vagy "a kaukázusi sztyeppéken zajlott, ahol a Vlagyimir Putyinnak kedves irányított demokrácia van gyakorlatban", hanem a demokrácia elveire épülő közösség, az Európai Unió egyik tagállamában.

Az EU veresége

A Le Monde szerint "a szomszédjai számára fenyegetően ható ultrakonzervatív beszédmód után" nem okozott meglepetést Orbán Viktor újraválasztása. Az előző választásokhoz képest ugyanakkor vesztett szavazókat, akik elképzelhetően a szélsőjobboldalhoz pártoltak át, amely "csak fejlődni tudott a miniszterelnök által meghonosított retorikai környezetben". Az "antiszemita és konkrétabban romaellenes" Jobbik jobb eredményt ért el, mint négy éve, míg a személyes vitáktól és korrupciós ügyektől meggyengült, megosztott ellenzék leszerepelt – emlékeztetett a lap.

A szerkesztőségi írás szerint a kormányfő a választási rendszer átalakításával, a "közmédia ellenőrzése alá vonásával", valamint az igazságszolgáltatás, a közalkalmazotti szféra és a sajtó függetlenségének korlátozása érdekében történt alkotmánymódosítással – előkészítette a győzelmét.

Eközben a gazdasági helyzet javult, az infláció minimális, az államháztartási egyensúly jó irányt vett, még akkor is, ha a munkanélküliség továbbra is magas. Orbán viszont akkor fordult Moszkva felé a paksi bővítés érdekében, amikor az unió olyan energiapolitika kialakítására törekszik, amely függetlenebbé tenné az orosz gáztól. "Ez utóbbi területen és a magyar demokrácia állapotát illetően is a miniszterelnök legyint Brüsszel apró figyelmeztetéseire, amikor éppen nem lekezelően beszél az Európai Unióról. Orbán Viktor győzelme ezért egyben az Európai Unió veresége is" – írta a Le Monde.