Helyi népszavazást kezdeményez az MSZP a megszállási emlékmű miatt

Vágólapra másolva!
Az MSZP azt akarja, hogy addig ne építsék meg, amíg nem szavaznak róla a kerületi lakosok.
Vágólapra másolva!

Az MSZP helyi népszavazást kezdeményez az V. kerületben azért, hogy az önkormányzat vonja vissza a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak emlékműve felállításához adott tulajdonosi hozzájárulást. Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő - aki korábban a városrész polgármestere volt - szerdai, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy a népszavazási döntésig ne építse fel a szobrot. Ha ez mégis megtörténik, és a belvárosi polgárok a népszavazáson az emlékmű ellen voksolnak, akkor akaratuknak a bíróság fog érvényt szerezni - közölte.

A korábban is sok vitát kiváltott emlékművet kedden elkezdték megépíteni. Aznap több százan tiltakoztak ez ellen. Az építkezés jelenleg áll. A szobor megépítését mindenáron megakadályozná a Mazsihisz.

Steiner Pál - aki kedd este részt vett az emlékmű építése miatt felállított kordonok elbontásában - azt mondta: a szobor nem állhat a Belvárosban, mert sérti a holokausztáldozatok emlékét, meghamisítja a történelmet, hazug módon azt üzeni: a magyar kormányzat és közigazgatás nem működött együtt a zsidók deportálásában. Szerinte ez nem a magyarországi zsidóság, hanem a magyar demokrácia ügye.

Ujhelyi István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke, EP-képviselőjelölt a kormány "ócska, hidegvérű kommunikációs trükkjének" nevezte, igyekszik elmosni a határt a Fidesz és a Jobbik szavazóbázisa között. Szerinte az Orbán-kormány célja a baloldalt arra kényszeríteni, hogy tiltakozzon a szobor ellen, miközben a társadalom nagy része a hétköznapi élet biztonságáért küzd, és talán joggal háborodik fel azon, hogy az ő problémáik helyett miért egy emlékművel foglalkoznak a politikusok. Szerinte azonban kötelességük küzdeni a történelem meghamisítása ellen. Ujhelyi felháborítónak nevezte, hogy a kormány 317 millió forintot költ az emlékműre, és a minél gyorsabb kivitelezés érdekében nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak minősítette.